| Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' | |
|
+4LenkoSmrk foksieloy Davorin Antiša 8 posters |
Autor/ica | Poruka |
---|
Antiša Oblak dima
Broj postova : 1760 Join date : 23.06.2008 Age : 39 Lokacija : Sofija Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd
| Naslov: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 03.04.13 22:31 | |
| Topping (preljev) je ustvari ono što se često zamjenjuje s casingom (nadjev) – slatka aroma koju nalazimo kod aromatičnih duhana. Npr. Mac Baren Cherry Choice ima preljev od višnje. Preljev dolazi na samom kraju procesa proizvodnje duhana, netom prije pakiranja u vrećicu ili limenku. Nadjevom se tretira većina duhana (svi koji sadrže virginiu i/ili burley), a ne samo aromatici. Nadjev služi za ublažavanje negativnih svojstava duhana kao što su visoki ph kod burleya koji je odgovaran za nagrizanje jezika ili oštrina kod virginije. Nadjev se dodaje u sredini procesa proizvodnje duhana i nije mu svrha da promijeni okus. Nakon dodavanja nadjeva, duhan se pusti da odstoji jedan dan da ga upije. Dakle, duhan upije nadjev, a preljev se nalazi samo na površini tako da brzo nestane nakon paljenja lule. Najčešće vrste nadjeva:virginija – najčešće se nadjeva s ušećerenom vodom kako bi se istaknula prirodna slatkoća duhana i ublažila oštrina; burley – najčešće se nadjeva otopinom koja sadrži čokoladu i slatki korijen odnosno sladić kako bi se istaknula prirodna aroma čokolade. Nadjevi su na bazi vode i imaju svrhu obogaćivanja i isticanja prirodnih okusa duhana, a preljevi služe unošenju dodatne (često umjetne) arome u duhan. Preljevi su često na bazi alkohola zbog toga što bi preljevi na bazi vode iziskivali dodatno sušenje prije pakiranja duhana u ambalažu. Alkoholni preljev se nakon primjene ostavi 1-2 dana da ispari i duhan može u prodaju. Na slici se može vidjeti nadjevanje duhana u Orlikovoj tvornici u Danskoj. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
|
| |
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 03.04.13 23:36 | |
| bravo Antiša i ja sam nešto naučio..... to je ono o ćemu sam pisao, treba više pravih tema na forumu. | |
|
| |
Antiša Oblak dima
Broj postova : 1760 Join date : 23.06.2008 Age : 39 Lokacija : Sofija Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 0:26 | |
| To me zbunjivalo duže vrijeme jer puno ljudi, pa i web trgovina, koriste ta dva izraza kao da su istoznačni, a nisu. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 0:40 | |
| odlican tekst antisa, ova fotka me je na prvu podsjetila na one strojeve sto rade secernu vatu za klince! |
|
| |
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 39 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 7:25 | |
| Ako je ovo gore virginia to je onda šećerna vata za odrasle. ;D | |
|
| |
LenkoSmrk Hladan dim
Broj postova : 727 Join date : 12.12.2011 Age : 50 Lokacija : Slovenija-Prlekija
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 8:30 | |
| Zahvaljujem na lekciji profesore.... Želimo još znanja | |
|
| |
milo Oblak dima
Broj postova : 1413 Join date : 02.04.2010 Age : 47 Lokacija : POSTOJNA-Slovenija Omiljeni duhani : MB HH Dark Fired, Dan tabak Salty dogs, GH Ennerdale flake
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 8:45 | |
| | |
|
| |
T.McR. Gasi mi se lula
Broj postova : 196 Join date : 02.12.2011 Age : 61 Lokacija : osijek Omiljeni duhani : MB OC , Grga mix. , Frankenstein ,Pet.Delux , i sve sto je na stolu ponudjeno
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 8:54 | |
| biljezim se, pridruzujem se cestitkama kloega sa foruma , jako lijep clanak, zelio bih te samo pitati jesi li i ti naisao na taj clanak kojeg sam jednom prilikom procitao na svemocnom google-u a odnosi se na onaj dio koji si napisao : "virginija – najčešće se nadjeva s ušećerenom vodom kako bi se...." naime ja sam naisao na podatak da to neki rade sa otopinom meda u vodi sto bi u konacnici svelo se na isto ili je ipak neki drugi razlog,,,, | |
|
| |
Antiša Oblak dima
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 9:18 | |
| Da, nisam to spomenuo jer je verzija s vodom najčešća. Kada se radi s medom, tehnički je i dalje u pitanju nadjev, ali taj nadjev mijenja okus (diskretna nota meda). | |
|
| |
misterno Peče me jezik
Broj postova : 527 Join date : 05.03.2012 Age : 52 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : JFH Gljive, JFH Ruševine, McCl 5110, McB Plumcake, Žapci
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 9:32 | |
| hvala na ovakvim člancima! | |
|
| |
imnik Oblak dima
Broj postova : 3189 Join date : 05.11.2009 Age : 49 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' 04.04.13 18:17 | |
| Odličan i poučan tekst. Bravo Antiša. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Razlike između ''toppinga'' i ''casinga'' | |