Broj postova : 14 Join date : 12.12.2020 Age : 22 Lokacija : Sveti Ivan Zelina Omiljeni duhani : Mac Baren Vanilla
Naslov: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 16:08
Kupio sam novu lulu, Drvena Ozark Lula od Missouri Meerschaum. Umetnuo sam usnik u lulu bez problema, sa dobrom količinom otpora. Nakon pušenja, ostavio sam lulu da se ohladi, te kada sam želio izvaditi usnik da bi očistio lulu, usnik je bio jako zategnut, jedva sam sam ga skinuo i isto tako sam ga teško vratio? Zna li netko zašto je to tako, i imate li neke savjete?
LukasCha likes this post
Sokreos Hladan dim
Broj postova : 978 Join date : 03.04.2019 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : Fayyum, Salty Dogs, Louisiana Broken
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 16:33
Pozdrav, uzmes olovku i naneses grafit na pero (onaj uzi dio usnika koji ulazi u vrat lule), slijedeci korak ukoliko ovo prvo ne pomaze je finiji brusni papir i osmirglaj malo pero, ali vrlo pazljivo da ne pretjeras. Sve to ima tu negdje na forumu gdje sam i sam procitao i naucio, prouci malo.
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 16:56
Drvo se od vlage napuhnulo pa vise stisce usnik. Nikad ali NIKAD nemoj na silu to i nemoj rastavljati dok je lula vruca. Moze se i slomiti. Za Mizuri mersaumice ima zamjenskih usnika, no dugo ces ga cekati.
LukasCha likes this post
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 16:57
Pcelinji vosak isto. Ako ne mozes izvaditi usnik stavis na 5min lulu u skrinju
LukasCha likes this post
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 17:02
Ali se vosak zapece ako je dugo ne koristis. Ja preferiram grafit, a probao sam obje metode.
Edit: lapsus linguae
LukasCha likes this post
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 18:33
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
LukasCha likes this post
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 20:28
Ja isto koristim grafit. Treba vještine za napraviti fit sa takvom finom tolerancijom, ali meni ipak više paše kad je prelabavo nego kad je pretijesno. A imam i jedne i druge, a i one treće koje su taman.
LukasCha likes this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17530 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 20:44
Dečki su ti već sve odgovorili, pa da rezimiramo: lula je nova, kako si sam napisao. Vrat lule se radi od drveta koje nije baš vrhunska kvaliteta. Prilikom pušenja razvija se kondenzat i drvo se jednostavno "napuhne" od vlage i usnik teško ulazi i izlazi. Dakle, kako [You must be registered and logged in to see this link.] reče, ništa na silu, može pero otići. Ovo što su [You must be registered and logged in to see this link.], [You must be registered and logged in to see this link.], [You must be registered and logged in to see this link.] i [You must be registered and logged in to see this link.] napisali, sve stoji. Ili koristi grafit (ja u tim slučajevima koristim mekanu grafitnu olovku B4, ako to još uvijek postoji ) ili pčelinji vosak. Samo je važno da ništa ne činiš na silu.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
LukasCha likes this post
LukasCha Prva lula
Broj postova : 14 Join date : 12.12.2020 Age : 22 Lokacija : Sveti Ivan Zelina Omiljeni duhani : Mac Baren Vanilla
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 22:09
Hvala vam svima na odgovorima! Koristio sam grafit i bolje je! Paše savršeno, i jako mi se sviđa lula za sada!
bayro, Marko1980, Sokreos and Polerouter like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17530 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 13.01.21 23:17
Drago mi je! Eto, zato služi forum.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Sokreos likes this post
Horla Hladan dim
Broj postova : 824 Join date : 24.01.2018 Age : 44 Lokacija : Beograd
Naslov: Re: Usnik je previše zategnut? 17.01.21 23:38
Vosak je dobra fora i kada je susnik labav u vratu... Biraj čist pčelinji- Lako se nalazi kod pčelara. Treba izbegavati parafinske mešavine!