Iako sebe ne smatram nekim posebnim majstorom u ovom poslu, obecao sam da cu da napisem kako sam sredio one lule koje su bile u blagouzasnom stanju. Ovde nema neke mnogo velike filozofije kako se to nekom cini.
Prvo sto treba uraditi kad pocnete sredjivanje jeste utvrdjivanje stanja u kom se lula nalazi, mada ste to vec obavili prilkom kupovine. Stanje glave spolja i iznutra i stanje usnika. Zavisno od porekla lule, moze biti od ocajnog do prilicno dobrog. Spoljna povrsina lule moze biti ostecena od nosenja po dzepovima, oljusten (se)lak, prljava od masnih prstiju i pepela, ma 101 falinku im mozete naci.
Kako god bilo, pokusajte od najprostije metode: uzmite obican sundjer za sudove i natopite ga sa malo sapuna. Operite lulu sa spoljne strane kao i bilo koji drugi sud. Napominjem da koristite SUNDJER a ne ono zeleno koje moze prilicno da osteti, tj izgreba lulu. Pazite na prevoj kod vrata, tesko se cisti. Ne zapinjite previse da vam ne bi vrat ostao u jednoj a sama glava u drugoj ruci. Najgori je ipak onaj gornji deo na koji se po pravilu nahvata smola od dima i brdo pepela. Te slojeve mozete odstraniti upotrebom zaostrenog drveta. Nemojte nozem da ne ostetite lulu. Najbolje je to uraditi pre pranja, pa onda i taj deo oribate do drveta (skida se bez problema). Ako je mnogo osteceno, skinite smirglom sloj drveta. Obavezno ispolirajte sitnom smirglom. Kad ste to zavrsili spoljni deo dobro obrisite nekim peskirom, a unutrasnjost vatom, wc papirom ili vec cime stignete. Vrat lule osusite cistacem. Nemojte da vas zacudi, lula ce imati cudnu boju nefarbanog drveta. Mozete da je zadrzite i pusite tako, nece joj biti nista, a mozete i da je ponovo bajcujete i zastitite karnaubom ili selakom.
Ukoliko na povrsini lule ima riseva ili kakvih drugih ostecenja mozete povrsinu presmirglati smirglom visoke gradacije, preko 2000. Meni ta ostecenja ne smetaju pa lule i ne smirglam. Uostalom, to su polovne lule i normalno je da se vide tragovi upotrebe. Posle visednevnog susenja lulu treba zastititi karnaubom. Ona ce pokriti i mnoga ostecenja. Obzirom da ja nemam mogucnosti za tako nesto, lule samo premazem biljnim uljem i ostavim da prenoce. Posle toga samo ih dooobro obrisem suvom trulex krpom i to je to.
Unutrasnjost zarnice smo vec apsolvirali na vise mesta, ali hajde da bude sve tu. Najbolje da imate reamer, ali ako ga nema moze se koristiti tamper i smirgla za drvo. Ja vise volim smirglu jer se njome lepo i pravilno ocisti cake i ne zapinje se kao kad struzete tamperom. Smirglu namotajte oko neceg okruglog odgovarajuceg precnika. Kad ste doveli debljinu cakea na zeljeni nivo sledi ciscenje pomocu soli i alkohola. Ciscenje unutrasnjosti mozda je bolje odraditi pre ovog pranja od spolja, kako ne biste dvaput kvasili lulu.
Kanal lule cisti se ostrim cistacima namocenim u alkohol. Najbolje da ovo radite nad umivaonikom, jer curi svakakvo djubre, da ne bude posle
Desava se vrlo cesto da je kanal gotovo zatvoren i da ne mozete da provucete cistac. Ovde bi najbolje bilo da kanal procistite razbusivanjem odgovarajucom burgijom, ali ako to niste u stanju, uzmite od neke zene heklicu i lagano cupajte delice smole dok ne dodje to toga da radite cistacem. Ide brze nego sto izgleda. KANAL CISTITE DOK NE POCNE DA IZLAZI CISTAC KAO IZ RADNJE!!! (sad htedoh da napisem kao kad ste cistili pusku ali ima i mladjih koje to iskustvo
nemaju)
O usnicima smo takodje raspravljali. Usnik je najbitnije ocistiti, jasna stvar. Ne zelite da stavljate u usta nesto sto nemate pojma ko je zvalavio. Prvo ocistite unutrasnjost, opet cistaci u alkoholu. Koristite tanje cistace sa ostrim dlacicama. Nemojte samo provlaciti cistac u jednom pravcu, vec gore-dole (jaoooj, sto mi opet pada na pamet drncanje puske
) Tako cete dobro razmeksati smolu i pokupiti djubre, trunje od duvana i prasinu. Kad cistac bude crn ko gavran ( a bice) bacite ga i uzmite drugi. i tako dok ne izadje cist. A onda krenite od smirgle 1000 (800 ako je bas-bas oksidirao) i pod mlazom mlake vode smirglajte povrsinu usnika. Ovde bih napomenuo da svaku grdaciju koristite dvaput- jednom uzduzno, drugi put kruzno (bas tim redosledom). Kad stignete do 2-2500, obrisite usnik peskirom i suvim cistacem i premazite glicerinom (ima u apoteci da se kupi). Posebno obratite paznju na deo koji ide u zube. Cesto je izgrizen, pazljivo ocistite tragove zuba. Samu ivicu neretko treba obraditi turpijom. Ona za nokte radi posao. Tenon nazvrljajte grafitnom olovkom kako bi lakse usao gde mu je mesto (grafit inace sluzi za podmazivanje, za one koji ne znaju), a ako je previse tanak namazite ga malo pcelinjim voskom. Desava se da se lula posle nekog vremena ponovne upotrebe vrati u normalu, pa da se ne macujete sa super lepkom i smirglanjem po sto puta. Vosak se lako ocisti krpom kad se zagreje trenjem.
To bi bilo to. Srecan rad!