Broj postova : 167 Join date : 16.05.2019 Age : 71 Lokacija : . Omiljeni duhani :
Naslov: It smoke so well 02.11.19 19:37
iako je oduvek bilo sakupljača, neka moja vizija starije gospode koji su pušili lule u prošlim vremenima je prilično jednostavna, čak romantčna i na momenete depresivno setna.
Jedna dve lule, jedan duvan, bez pretereanog čišćenja, glancanja, bez preteranog divljenja - pušilo se šta se imalo i dok se imalo. O vremenu pre pojave cigareta da i ne govorim.
Ipak, danas su drugačija vremena, homo consumericus voli svoju robu, svoje omiljene brendove, voli da to podeli sa drugima, voli da kupuje, prikuplja, sakuplja, prebrojava, slaže, sortira, pravi selekcije i kolekcije..vremena su dobra, nikada se bolje nije živelo..a ako mene pitate - ni luđe..
Gde su lule tu su negde (iz meni nepoznatog razloga) i penkala, upaljači, dugmad za manžetne, okviri za naočare, kravate, držači, nosači, futrole..Mogu da razumem da neko opsesivno sakuplja ovo ili ono, ako je čovek jarac u horoskopu, međutim..
Međutim, nisam hteo toliko o tome, koliko o jednom drugom fenomenu, mitu, a možda i istini:
Često naiđem na komentare kako se neka lula dobro puši.
Šta to zapravo znači? Ima dobar cug? Ne greje se mnogo? Proizvodi dosta dima, proizvodi malo dima, šta?
Znam da npr ja, (iako pušim na lulu već nekoliko godinica i sebe smatram početnikom koji nije dobacio ni do Latakije i uglavnom još uvek preferiram voće i povrće u odnosu na ljuti duvan) ne mogu da znam šta je to lula koja se dobro puši.
Pušenje mi uglavnom zavisi od vrste duvana, kako je seckan ili nije, kako ga spakujem u lulu i koliko, da li držim lulu u ustima sve vreme ili odmaram, da li sam u kući ili napolju, kakvo je vreme, doba dana isl..pa se u skladu sa tim i moje lule različito ponašaju.
Da ne dužim, elem..budite slobodni da napišete svoja mišljenja na ovu nedasve neophodnu (a možda i totalno bezveznu) temu, možda opet nešto naučim(o), koji su kriterijumi da bi neka lula bila otpisana kao lošepušeća
Pretpostavka je da je korektno izrađena, da tojest radi ono za šta je i namenjena jeltakotakoje..
Zahvaljujem
babaq Oblak dima
Broj postova : 3052 Join date : 23.01.2016 Age : 52 Lokacija : Makarska Omiljeni duhani : Orlik golden sliced, Solani burley flake, Rattray's HOTW, GLP Odyssey
Naslov: Re: It smoke so well 03.11.19 10:17
To je ona koja ti je srcu mila, dok je pusis misli su mirne i bistre. Naravno, uvjet je i da je korektno napravljena. Jos ako pusac zna kako je `impregnirat' energijon onda to nije vise lula koja se dobro pusi, to postaje instrument moći, kalibrator svijesti
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17524 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: It smoke so well 03.11.19 11:28
Babaq, potpisujem! Upravo to! I ovu tvoju definiciju kradem za naš mali lulaški priručnik! Odlično!
P.S. Ona prva o čišćenju naslaga ugljena je već ubačena!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: It smoke so well 03.11.19 12:16
A baš sam htio napisati kako je netko angažirao Britka da vrši pritisak na tebe kako bi ti što prije završio priručnik. Jer koliko samo on pitanja ima... Kao da ima Wiener osiguranje.
babaq Oblak dima
Broj postova : 3052 Join date : 23.01.2016 Age : 52 Lokacija : Makarska Omiljeni duhani : Orlik golden sliced, Solani burley flake, Rattray's HOTW, GLP Odyssey
Naslov: Re: It smoke so well 03.11.19 12:38
Hvala sjor Bayro
Broj postova : 17524 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: It smoke so well 03.11.19 19:49
babaq je napisao/la:
Hvala sjor Bayro
Molim, dobri moj i pošteni!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
oliohardi Oblak dima
Broj postova : 1829 Join date : 02.05.2017 Age : 63 Lokacija : Šabac Omiljeni duhani : Gawith Hoggart&Co#20 Latakia mixture,Deecons Dawnfall,Dunhill BB1938 ,C&D Da Vinci,Nightcup,London mixture
Naslov: Re: It smoke so well 15.11.19 18:11
To ti je lula iz koje svaki duvan ima dobar ukus i hladan dim,bez obzira da li pusis brzo,polako,pregreva se,ne pregreva,iz nje je ukus duvana uvek bolji nego iz druge lule.Ne mora to biti ni najkvalitetnija,ni najveca,jednostavno se ta poklopila s tvojim ritmom pusenja,prepoznali ste se.Ja imam takve 2 i pusim ih svaki dan-ostale kako kad.iako,mozda je stvar i u velicini
Naslov: Re: It smoke so well 15.11.19 22:08
Nije oliohardi stvar u veličini! I tvoja je definicija zapravo Babaqova definicija, samo kazana drugim riječima! Svaka ti je na mjestu!
Popeye Prva lula
Broj postova : 8 Join date : 14.09.2019 Age : 46 Lokacija : Ogulin
Naslov: Re: It smoke so well 24.11.19 12:14
Tu lulu zovem radna lula, svugdje je nosim sa sobom, pusi se izvrsno, ne marim previse za njeno zdravlje ali znam da ce me nadzivit.
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: It smoke so well 26.11.19 22:16
To je, za mene, ona lula iz koje se svaki put odlično puši tj. što god pušio iz nje i kad god pušio iz nje (pa čak i gdje god) svaki dim je za pamćenje.
Nikša likes this post
G.S.Patton Oblak dima
Broj postova : 2189 Join date : 22.04.2010 Age : 56 Lokacija : Tamo gdje je sve po mom...
Naslov: Re: It smoke so well 04.12.19 14:35
Leo je napisao/la:
To je, za mene, ona lula iz koje se svaki put odlično puši tj. što god pušio iz nje i kad god pušio iz nje (pa čak i gdje god) svaki dim je za pamćenje.
....
...a to je za mene klupska jubilarka....
Naslov: Re: It smoke so well 04.12.19 15:14
A za mene Davorinova 10-godišnjakinja rodezijanka! Nema duhana koji se u njoj dobro ne puši! I na koncu ostane samo hrpica bijelog pepela!
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: It smoke so well 06.12.19 19:23
A ima i nekih meršaumica koje bi mogle biti prve pratilje, i jedna real bruyere iz Češkoslovačke iz koje se sve puši odlično, zanimljivo, ima jako veliku promjer kanala.
Nikša Oblak dima
Broj postova : 1388 Join date : 07.02.2021 Age : 51 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Mein Tabak No. 2, Peterson 3 Year's Virginia mix, ,Hal O' The Wynd, Amphora Special Reserve No 2.
Naslov: Re: It smoke so well 13.11.24 20:15
Leo je napisao/la:
Možda malo starija tema, ali mi zanimljiva, pa da nadodam i ja par riječi. Slažem se s Leom Lula koja nikad ne zakaže, što god u nju gurnuo. Uvjek dobro dimi i generalno je pouzdana i dobra I ja imam dvije takve: Passatore Splendida Oliva Talamona Revolution Bufalo
PurgerVž and Borut like this post
PurgerVž Hladan dim
Broj postova : 987 Join date : 01.09.2022 Age : 43 Lokacija : Varaždin Omiljeni duhani : Ashton Artisan's blend, Robert McConnell Oriental, St. Bruno, plavi Capstan, Amphora Virginia blend, HH Pure Virginia, Peterson Flake, MB mixture Scottish blend, HH Old dark fired, Peterson De Luxe Navy Rolls
Naslov: Re: It smoke so well 13.11.24 23:08
Vjerujem da svatko od nas ima barem jednu, ako ne i nekoliko takvih...Od 24 lulice koje imam dvije od njih me svaki put bacaju u vanserijski "zen mode" ma štogod pušio iz njih plus fizionomija same lule, od osjećaja dok ju držiš u ruci pa do njenog ležanja među zubima...njena težina, balans., bla bla bla... To su za mene rustikareni Savinellijev poker 311 KS i Rossijev savijeni brandy, inačica 644 KS od Savinellija.. 💞
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: It smoke so well 14.11.24 11:26
Izgleda da ima nešto u pokericama. Mene forumska DMP pokerica nikad nije iznevjerila.
bayro, Nikša, PurgerVž and Borut like this post
Prva je "Jirsa", kupljena početkom stoljeća u Pragu u "Baker Streetu". To su Oldrichovi rani radovi, dobro odležani vrijes, milima za pušiti, savršena.
Zadnja promjena: bayro; 14.11.24 13:12; ukupno mijenjano 1 put.
v.milan, Nikša, PurgerVž and Borut like this post
...a druga DMP, ograničena serija, koju je Davorin radio za desetgodišnjicu njegove DMP linije 2019. Savršena!
v.milan, Nikša, Vortimejovrh and Borut like this post
Naslov: Re: It smoke so well 15.11.24 11:39
v.milan je napisao/la:
Izgleda da ima nešto u pokericama. Mene forumska DMP pokerica nikad nije iznevjerila.
Zapravo, ima nešto u tome. Ta se pokerica famozno puši!