|
| Brijest | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Brijest 10.12.13 18:12 | |
| Vec izvjesno vrijeme razmišljam o ovoj vrsti drveta iako pročitavši dosta toga od čega se lule prave i samo prave..tj dobronamjerni savjeti zbog našeg zdravlja i to od ljudi koliko mogu pročitati koji više iz ljubavi prave svoje lule, u nedoumici sam jer je ovo drvo izuzetno. O njegovoj čvrstoći sam se uvjerio praveći sebi sto za ručavanje i u nedostatku pravog alata umalo nisam izgorio i bušilicu i brusilicu,izuzetno je lijepo i crvekasto smedje nijanse,trazeći podatke i njegove karakteristike na netu saznah da listovi jestivi štaviše i da se koristilo za izradu lula.. maltene svugdje gdje je potrebna čvrstoća i postojanost. Da li mozda neko zna ima li igdje dokaza o lulama od ovog drveta,poz svima |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Brijest 10.12.13 22:40 | |
| baza podataka u kojoj je ta vrsta drveta sigurno postoji, mislim da ce se nasi pipemakeri oglasiti po tom pitanju! |
| | | Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Brijest 10.12.13 22:48 | |
| pa nemamo se što posebno oglasiti da je to tako dobro drvo za lule, ne bi se lule radile od vriejsa masline i morte, nego od puno lakše dostupnog brijesta. Na kraju, a to sam i jednom napisao, CG je puna vrijesa, ja sam vrlo kvalitetan dobivao iz okolice Bara, i dosta mojih starijih lula je napravljeno od njega... Lule od vrijesa se već rade skoro dvijestotinjak godina, pa mora postojati neki razlog | |
| | | foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 39 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
| Naslov: Re: Brijest 11.12.13 8:59 | |
| [You must be registered and logged in to see this link.]Ovo bi ti moglo biti od koristi. Uglavnom, Brijest (engleski Elm) i nije baš neko popularno drvo za lule, U teoriji bi moglo funckionirati za neke jeftine "popuši par puta za probu" lule u stilu: [You must be registered and logged in to see this link.]Ozark ti je njihova varijacija hrasta (nazvana po planinama gdje raste) a maple ti je javor. Što se tiče performansi, obje su inferiorne kukuruzovini (koja dosta dobro radi, osobito za isprobavanje duhana!), a da ne spominjem koliko lošije filtriraju u odnosu na vrijes. Edit: povijesno, bogataši su pušili meer koji je u to vrijeme bio najsuperiorniji materijal, gostione su imale glinene lule koje su iznajmljivali, dok su siromahi radili potrošne lule upravo iz drva koje su imali na raspolaganju (između ostaloga i vrste drva koja spominješ). Činjenica da danas imamo lule od vrijesa skoro ekskluzivno za sve od najniže i najjeftinije klase pa do najskupljih artizana mislim da dosta govori o tome kakve su performanse pojedinog materijala. Naravno, to te ne bi smjelo spriječiti da eksperimentiraš, ali ne očekuj čuda od toga, možda će ti biti gušt izraditi ju, ali poslije ti vjerojatno neće biti gušt pušiti iz nje. Dodatno: ako se odlučiš raditi od takvog nekog drveta, radi od korijena, ako možeš (neka stabla jednostavno nemaju korijensku strukturu koja je dovoljno čvrsta/široka), on je ipak najporozniji dio biljke. | |
| | | Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Brijest 11.12.13 9:38 | |
| - foksieloy je napisao/la:
- [You must be registered and logged in to see this link.]
Najinteresantniji je zadnji pasus.... večina drveta je OTROVNA, na jedan od načina. Na kraju ne kuha se vrijes, u posebnim uvijetima, od 12 do 24 sata, bez razloga. Kuhali smo ga u radionici, i ono što se skupi na površini vode..... vjeruj da ne bi pušio iz lule u kojoj je TO ostalo | |
| | | Karlo Gasi mi se lula
Broj postova : 268 Join date : 22.10.2013 Age : 56 Lokacija : Zadar Omiljeni duhani : Tražim se
| Naslov: Re: Brijest 11.12.13 13:23 | |
| A valjda su proteklih stoljeća tisuće najvećih majstora eksperimentirale sa svim mogućim materijalima za izradu lula, pa sigurno i sa brijestom. I par vrsti drva je općeprihvaćeno kao najbolje rješenje, i još par vrsti spada u "alternativne". Sad... ne znam može li se izguglati neka relevantna stručna analiza (ne nagađanje!) zašto se lule ne rade od brijesta (otrovnost drva?, termička svojstva?, mijenjanje okusa duhana na gore?, nešto četvrto?), ali očigledno je da su stari majstori odbacili brijest kao neprikladan materijal. Ne vidim zašto bi se gubilo vrijeme na rad s nečime što je odbačeno kao loše, kad se vrijeme i trud mogu bolje iskoristiti na rad sa lako dostupnim pravim materijalima. BTW Kinezi, a tko bi drugi, rade lule od svačega, pa i od brijesta [You must be registered and logged in to see this link.]Svejedno, nemam puno povjerenja u "Elm pipes" | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Brijest 11.12.13 19:50 | |
| Slažem se ja naravno sa svime ovim gore što rekoste,pitanje je bilo čisto iz neke radoznalosti,e sad sjećajući se ko dijete kod babe i djeda kakav smo duvan brali i koliko sam ga nanizao i dledajući djeda kako puši neku dugačku lulu /bila je po metra brat bratu/i nije je gasio jedino kad je radio i skoro saznam da je bila sva od drenovine i zagledajući je nije nigdje ni malo progorena,tako i brijest mozda je dobar a mozda i ne,ali pokušat pa neka bude dio kolekcije makar i za ukras samo btw Brijest na staroslovenskom znači -Sjajan- |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Brijest | |
| |
| | | | Brijest | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Top posting users this month | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of Dim Lule on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of Dim Lule on your social bookmarking website |
|
studeni 2024 | pon | uto | sri | čet | pet | sub | ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|