Broj postova : 169 Join date : 07.10.2018 Age : 39 Lokacija : Split Omiljeni duhani : Orlik: G/S; G.L.Pease: Virginia Cream; Capstan, MB: Navy Flake
Naslov: Bajc 12.10.18 21:02
Dragi lulaši, Malo sam pretjerao sa čišćenjem stare lule, ugl skinuo pituru sad je bijela ko od majke rođena... Pa čime da bojam? čitao sam da ide bajc na vodenoj bazi. Imam doma Belinka interijer i exterier može li to? Htio bi nešto jednostavno a opet da traje I malo je napuknuta pri vrhu čašice, ne klima se ništa, ali trebao bi lijepiti? Epoxy dvokompoentno, tutkalo, drvofix? Hvala
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
Ignoro Gasi mi se lula
Broj postova : 169 Join date : 07.10.2018 Age : 39 Lokacija : Split Omiljeni duhani : Orlik: G/S; G.L.Pease: Virginia Cream; Capstan, MB: Navy Flake
Naslov: Re: Bajc 13.10.18 0:02
Ignoro Gasi mi se lula
Naslov: Re: Bajc 13.10.18 0:03
sinus Oblak dima
Broj postova : 1570 Join date : 20.10.2010 Age : 62 Lokacija : G point Omiljeni duhani : U vječitoj potrazi za istim
Naslov: Re: Bajc 13.10.18 14:46
Prvo ,zaboravi Belinke ! Drugo.Zaboravi kit i smole na tom dijelu lule.Pukotina neka te previše ne brine.Mislim da neće dalje pucati.Nemoj lulu puniti do vrha.Ako i dalje bude pucala,jgb. nemaš sreće. Treće.Ja to nebi ničime bojao.Ako imaš carnaube,a vjerovatno nemaš (ko ni ja),pomaže pčelinji vosak. Malo nanjeti na lulu i mekanom krpicom trljati do visokog sjaja. vremeno će ti lula dobiti jedan tamniji ton te svoje prirodne boje od samog pušenja,diranja rukama itd,itd,itd
Ivan Habdija likes this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Bajc 13.10.18 17:40
Skinupo si mi riječi sa tipkovnice, Sinus! Slažem se, nikakvi bajcovi i slične kemije, ostavi je takvu kakva je, potamniti će pušenjem i to je to. A što se tiče pukotine, i njenog širenja kako bi rekao moj susjed Mali Mate - u originalu Moli Mote : (inače je nešto slabije mentalno organiziran): "možda hoće, a možda i neće"! Prema tome, sastavi je, premaži carnaubom ili pčelinjim voskom, ako ga imaš, i puši, pa dok ide!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Bajc 13.10.18 20:55
Sve stoji... za gusta drva, kao sto je vrijes, postoje posebni bajcevi, i tehnika nanosenja...a visoki sjaj se postize finim brusnum papirom i poliranjuma, npr, ja za finalnu obradu koristim extra fini polis. Za kucnu primjenu, poslusaj sinusove savjete Da si u Zbg, donio bi u klub i slijedeci put dobio profesionalno sredjenu 🤗
Ignoro Gasi mi se lula
Naslov: Re: Bajc 13.10.18 22:49
Ok, kužim, hvala na savjetima... Malo ću je namazat i pušit pa ako zasluži je jednom možda poslati u Zg...
nick_praskaton Prva lula
Broj postova : 75 Join date : 13.02.2021 Age : 43 Lokacija : Solin (Salona) - Split (Spalato)
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 15:41
Nisam siguran u kojoj temi postaviti pitanje, stoga se ispričavam ako sam pogriješio. Moje pitanje se odnosi na sjaj boje na luli. Naime, primijetio sam da mi se na žarnici matirala boja tamo gdje mi leži prst dok pridržavam lulu. Je li nešto griješim ili je to sasvim normalno, tj. upotrebom boja gubi sjaj i lula počne matirati s vremenom na onim mjestima gdje se pridržava. Radi se o Savinelli 111 KS luli od vrijesa.
Ignoro Gasi mi se lula
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 16:06
Mislim da se skida vosak ili već koji je premaz na luli. Jesi nabavio novu ili je polovna lula? Vosak od carnaube je tvrd i trebo bi biti trajan, treba dosta visoka temperatura da se počne topiti. Možda nije dobar premaz, ali neće joj ništa biti
nick_praskaton Prva lula
Broj postova : 75 Join date : 13.02.2021 Age : 43 Lokacija : Solin (Salona) - Split (Spalato)
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 16:17
Ignoro je napisao/la:
Mislim da se skida vosak ili već koji je premaz na luli. Jesi nabavio novu ili je polovna lula? Vosak od carnaube je tvrd i trebo bi biti trajan, treba dosta visoka temperatura da se počne topiti. Možda nije dobar premaz, ali neće joj ništa biti
Lula je nova, pušim je tek 10-ak dana. To mi je prva lula, tek se učim na njoj tako da sam svijestan i spreman na greške.
Ignoro Gasi mi se lula
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 16:43
Ako baš želiš da bude sjajna opet ćeš je opet polirat voskom ili dati nekome da to opet napravi, a postoje i neki proizvodi koje možeš mazati, ali ih nisam nikad isprobao pa neznam...
Svakako ne daj se smesti i pomalo uživaj u novoj luli... samo pripazi da ne bude vrela dok nema cake-a
Premda razumijem da ako si kupio novu Savinelli, da želiš da sjaji pričekaj još koji komentar iskusnijih forumaša
nick_praskaton Prva lula
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 17:23
Ne mora se sjajiti, može se i sva matirati, nije nikakav problem . Vjerojatno je do toga da je još manji cake pa se grije i boja se mrlja. Ne bude nešto vrela ali se zna kao početi grijati pa ju odmah odmorim. Hvala na odgovoru.
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 18:02
sasvim normalno... pušena lule NE MOŽE izgledati kao ona došla iz dućana...
Branislav, Slajs and nick_praskaton like this post
nick_praskaton Prva lula
Naslov: Re: Bajc 24.04.21 18:13
Samo sam se prepao da nešto ne griješim. Hvala.
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 9:15
Ništa ne radiš pogrešno, sve je to kod nove lule normalno. Samo što @Ignoro reče - pripazi da ti se napravi ravnomjeran sloj ugljena u žarnici. Savinelli 111 KS je inače krasan billard oblik.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 10:32
@nick_praskaton simptome koje opisuješ primjećujem jedino kod moje lule Savinelli Bing's Favorite (smooth)! Većina lula koje imam su nove i niti na jednoj se nije dogodilo to kao na Bingici koja je posve usporediva s finišom tvoje lule. Kao što su dečki rekli, to jest nešto što se događa, ali stoga što se i meni dogodilo baš na luli od Savinellija, a niti jednoj od primjerice Petersona, sklon sam stavu da to baš i nije tako univerzalna pojava, odnosno da očito postoje određeni čimbenici koji na to utječu. No, u svakom slučaju nije nešto oko čega se potrebno zamarati, ali je vrlo iritantno ako imaš čak i blaži OKP! Mene to ne dira jer ionako više ne kupujem lule od Savinellija!
Marko1980 likes this post
nick_praskaton Prva lula
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 10:48
Hahahaha. Mislim da je prisutan OKP... Ali proći će... Ipak, prva je... Iduća ide rustikalna ili pjeskarena.... 😀 Hvala @bayro i na vašem odgovoru.
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 11:13
Meni se na Butz Choquin luli kompletan lak skinuo u prvih par pušenja. 😂 Poslije svakog su mi prsti bili narančasti. Mislio sam da je riječ o kvaliteti laka al onda mi se ponovila priča i sa Johs lulom, koja bi ipak trebala biti dosta kvalitetnija. To mi je bio znak da trebam sporije pušiti. Poslije toga se više nije lak skidao. Niti jedna lula nije uništena (nisam baš puštao da se toliko ugriju), promijene su samo kozmetičke, tako da se ne trebaš sekirati.
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 11:31
Možda je problem u cijeni lule? Meni se s nijednom nije tako nešto desilo, ali sve su bezobrazno, ili bar relativno jeftine. :-) I smetalo bi me jako da se to desi. Ta razliku od raznih imperfekcija koje su možda krpane, a možda i ne, ovo ne vidiš već u dućanu nego se tek naknadno pojavi. I eto, zato bi me smetalo. Greške koje uočim u dućanu i svjesno ih prihvatim prije kupnje, uopće me ne smetaju.
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 12:31
To je normalno i dogadja se na svim lulama, meni se to dogodilo na puno skupljim lulama od petersona i savinellija. A slajs naravno da se na petersonu ne skida kad ih zbetoniraju s lakom 😛
bayro likes this post
nick_praskaton Prva lula
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 12:33
Ovu sam i ovdje kupio https://www.smokingpipes.com/pipes/new/savinelli/moreinfo.cfm?product_id=415874 Ma inače sam ja pegula. Ako se nešto treba dogoditi loše, meni će se. Murphy je slobodno mogao po meni pisati svoj zakon. Ali, ne bojim se ja dok ste vi tu sa svojim iskustvima. Kako ste spomenuli, sve se to dadne jednoga dana srediti i restaurirati... Ali otom potom za koju godinu...
Zadnja promjena: nick_praskaton; 25.04.21 12:34; ukupno mijenjano 1 put.
dado Oblak dima
Broj postova : 1048 Join date : 05.01.2017 Age : 57 Lokacija : Zagreb, VK, Landshut Omiljeni duhani : Arango BS, clan! Pure Latakia!
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 12:34
ma ne brinite ništa koliko se lula grije. Meni iz cobice znaju kokice iskakat pa šta!
bayro, Ignoro and v.milan like this post
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 12:36
wranjo123 je napisao/la:
A slajs naravno da se na petersonu ne skida kad ih zbetoniraju s lakom 😛
Ej nemoj mi pisat protiv Petersona!
nick_praskaton Prva lula
Naslov: Re: Bajc 25.04.21 12:36
dado je napisao/la:
ma ne brinite ništa koliko se lula grije. Meni iz cobice znaju kokice iskakat pa šta!
Hahahahahaha. Sve je dobro dok se na njoj ramstek ne može ispeć...