Baš u zadnje vrijeme razmišljam da se jako puno piše o Dunhillu, pa idemo još malo. Potaknut starom limenkom 965-ice koju upravo pušim i koja je, razumije se, savršena, odlučio sam vidjeti koji se duhani spominju kao zamjena za naše voljene Dunhille. Pod time mislim na mješavine drugih firmi koje bi mogle biti jednako dobre i malo podjećati na Dunhille kojih više nema / neće biti / nije bilo. (Uvijek je u sjećanjima sve ljepše nego je zapravo bilo.)
965 - Peterson Old Dublin
Nightcap - Ashton Artisan's Blend
Standard - Peter Stokkebye Proper English ili Balkan Supreme
London - GL Pease Westminster
Elizabethan - Escudo Navy DeLuxe
EMP - McConnell Oriental, GL Pease Chelsea Morning
Ovo se spominje na internetu recimo, neki od tih duhana su dostupni i kod nas ili u EU. E sad, od navedenih bih se složio sa Artisanom, Westminsterom i Orientalom. Ostale sam probao i nisu mi baš u rangu Dunhilla. Nisam našao odgovarajuću zamjenu za Royal Yacht, ali Cornell and Diehl ima širok raspon virginija.
Još par savjeta, od engleza s latakijom koje sam probao u zadnje vrijeme svakako preporučam sljedeće:
Presbyterian mixture, lagana latakija puna orijentala
GL Pease Abingdon: nije sličan, ali bi mogao zamijeniti 965 po meni.
H&H WhiteKnight: još jedna odlična blaga latakija, blaga u smislu okusa, ne količine.
Bengal Slices: kao flejk latakijski ali s aromom sladića (lakrice), vrlo ugodan.
Mac Baren Latakia Flake: nikad ne biste rekli da ga proizvodi Mac Baren, odličan gust i kremast flejk.
Eto ga, pomozite mi i nadopunite listu!