Broj postova : 18 Join date : 11.01.2020 Age : 64 Lokacija : Odjavio se sa adrese
Naslov: Propilen Glikol 16.01.20 11:54
Propilen Glikol je bistra, bezbojna, slabo isparljiva tečnost, bez mirisa i ukusa. Najčešće se koristi kao:
Rastvarač u proizvodnji boja za prehrambenu industriju; Komponenta u lepkovima za prehrambenu industriju; Humektant za zatvarače, celofan i duvan; Za čišćenje mašina u prehrambenoj industriji; Sredstvo za podmazivanje / lubrikant za mašine u prehrambenoj, farmaceutskoj i industriji kozmetike; Komponenta u rashladnim fluidima kod proizvodnje pića.
Poznat mi je propilen glikol iz vremena kada sam eksperimentisao sa el. cigaretama. Mislim da bi bio jako dobar za čišćenje naših lula, kako po završetku pućkanja tako i za čišćenje i reparaciju. Čak bi se i usnici mogli čistiti i podmazivati bez bojazni po zdravlje ili širenja bilo kakve arome. Probao sam i funkcioniše, ali ne toliko dugo. Samo par dana.
Šta vi mislite o ovoj ideji?
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: Propilen Glikol 16.01.20 12:18
Nije li previskozan za praktično čišćenje, eto kad si već probao sigurno znaš? U usporedbi s "običnim" etilnim alkoholom, ne znam čemu tražiti alternativu? Alkohol dobro čitsti, a za razliku od glicerola i propilenglikola nije ni sladak ni higroskopan*, a ostaci puno brže ishlape nakon obavljenog posla. Osobno mislim da je kontraproduktivno "čistiti" lule nečime što je higroskopno jer će lula nakon čišćenja neko vrijeme samo još više navlačiti vlagu, umijesto da se suši! A da je suha, to je možda i bitnije nego da je čista.
* Da budem sasvim točan, 100-tni etilni alkohol je higroskopan, ali nitko ga od "civila" ne može legalno nabaviti, čak ni 96-postotni koji ja slučajno mogu i preferiram ga 70-postotnom iz ljekarne, a isto nije higroskopan.
P.S. Uh, što mi je od nedavno poznata jedna slična priča s foruma koja nije dobro završila. Možda bolje da se
Ita Prva lula
Broj postova : 18 Join date : 11.01.2020 Age : 64 Lokacija : Odjavio se sa adrese
Naslov: Re: Propilen Glikol 16.01.20 13:25
Nisam hemičar, tako da su moja razmišljanja apsolutno amaterska i zbog toga sam i upitao šta vi mislite. Nisam primetio nikakvu viskoznost iako se sa propilenom družim godinama ili je verovatno veoma niska. Lepo čisti usnik i glavu lule. Kako ću da primetim koliko je higroskopan na osnovu dva dana čišćenja?! Ja čistač natopim sa par kapi propilena i provlačim kroz usnik i kanalić između glave i vrata lule. Zašto mi je propilen interesantan? Iz jednostavnog razloga jer je manje agresivan od alkohola a radi posao. Zašto ne istraživati i razgovarati?
P.S. @Marko1980 moram priznati da ne razumem tvoj P.S.
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Propilen Glikol 16.01.20 14:00
pa sada vjerujem Marku i njegovim opaskama ... on JE kemičar.
Naravno da treba uvijek pitati za mišljenje, na kraju forum tome i služi, ali ima stvari koje su ipak već dobrano u praksi ispitane i desetljećima testirane...
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: Propilen Glikol 16.01.20 14:08
Točnije, ja sam (bio)kemičar. :-) :-) :-)
Ita Prva lula
Naslov: Re: Propilen Glikol 16.01.20 14:22
Sve jasno, hvala!
Vander Gasi mi se lula
Broj postova : 219 Join date : 23.09.2016 Age : 46 Lokacija : Pisarovina Omiljeni duhani : Artisan's Blend
Naslov: Re: Propilen Glikol 29.09.20 18:01
Jeste li probali koristiti propilen glikol za vlaženje duhana? Točnije, za održavanje konstantne vlage u spremniku za duhan?
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: Propilen Glikol 10.10.20 10:57
Ne, moje nestručno mišljenje je da bi time mogao zagaditi duhan i uništiti si lule.
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Propilen Glikol 10.10.20 16:30
Vander je napisao/la:
Jeste li probali koristiti propilen glikol za vlaženje duhana? Točnije, za održavanje konstantne vlage u spremniku za duhan?
Ne. Za vlaženje i održavanje vlage samo voda i keramički ovlaživači.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Vander Gasi mi se lula
Broj postova : 219 Join date : 23.09.2016 Age : 46 Lokacija : Pisarovina Omiljeni duhani : Artisan's Blend
Naslov: Re: Propilen Glikol 18.10.20 18:56
Imam pol kantice nekog duhana kojeg mi nije zao i koji se dosta osušio. Odlucio sam se na mali experiment. Shema je od DIY ovlaživača koji se stavljaju u humidor za cigare. Ona zelena spužva koja se koristi za aranžiranje cvijeća natopljena sa par ml mješavine PG i demineralizirane vode 50/50. Javim rezultate.
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Propilen Glikol 18.10.20 19:16
Vander je napisao/la:
Imam pol kantice nekog duhana kojeg mi nije zao i koji se dosta osušio. Odlucio sam se na mali experiment. Shema je od DIY ovlaživača koji se stavljaju u humidor za cigare. Ona zelena spužva koja se koristi za aranžiranje cvijeća natopljena sa par ml mješavine PG i demineralizirane vode 50/50. Javim rezultate.
Ako preživiš.
Vander Gasi mi se lula
Naslov: Re: Propilen Glikol 18.10.20 19:31
Haha, Bayro! Neznam,... u humidoru su mi cigare uvijek savršeno vlažne i nisam primjetio promjenu u okusu. Ustvari bih zamolio da mi netko ko se više razumije napiše dali PG uopce isparava i miješa se s duhanom. Koliko sam ja shvatio on se zadržava u spužvici i prikuplja višak vlage na sebe i zahvaljujući tome je u kontejneru uvijek oko 65% vlage.
Marko1980 Oblak dima
Naslov: Re: Propilen Glikol 19.10.20 8:24
Po mom skromnom mišljenju, pg razrijeđen vodom ne bi trebao imati nikakav negativan učinak. Za zelenu spužvicu za cvijeće pak ne bih dao ruku u vatru. Probaj nać kakav info jel se u njoj smije uzgajati jestivo bilje, ako ne, uzeo bih nešto inertnije. Naime, ja sam je jednom koristio za uzimanje suhog otiska, ma nešto sasvim deseto, i otkrio da je vrlo korozivna. Bar za čelik. ☹
Vander Gasi mi se lula
Naslov: Re: Propilen Glikol 19.10.20 16:41
Hvala, Marko! Da, imaš pravo. Mrvi se ko luda kad je suha i kad je zastružeš. I to u obliku prašine.
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
Marko1980 Oblak dima
Naslov: Re: Propilen Glikol 20.10.20 14:00
Sada sam u limbu. Kao što sam (bio)kemičar volio bih reć da sam (bit ću)data scientist, ali ne postoji taj međukorak. :-) Učim, guštam, fascinantno mi to polje i upravo prema mojim sklonostima!
Slajs and Vortimejovrh like this post
Naslov: Re: Propilen Glikol 20.10.20 20:50
jel to onaj Data iz Star Trecka
Marko1980 Oblak dima
Naslov: Re: Propilen Glikol 20.10.20 21:28
Ne, 😂. Onaj koji vam došapne dobru predikciju novozaraženih prije nego što stavite svoju jutarnju okladu na stol. Ako se igrate te igre sa svojim kolegama na poslu prije službene objave u 10 h.
Recimo, od sutra igrajte +1800 na više zaključno s nedjeljom (do cca +2100, možda i +2200). Ako vam se ovaj tjedan isplati, PM me za nove brojke 😁 jer sljedeći ponedjeljak se sve resetira. PON su brojke niže jer su za uzorke od SUB kad manje testnih centara radi nego radnim danom. U NED ih radi još manje nego u SUB, ali se brojke u UTO ipak poduplaju.
Razumije se, te niže brojke u PON i UTO niže su od ostalih dana u cijeloj Europi (ma i svijetu), no druge zemlje nemaju utorke duplo jače od ponedjeljaka kao mi. BiH donekle blizu, Slovenija još manje izraženo dok kod većine ostalih zemalja ovaj zanimljiv uzorak uopće ne postoji.
Naslov: Re: Propilen Glikol 20.10.20 21:43
I kakve to veze ima sa propilen-glikolom?
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Propilen Glikol 20.10.20 23:14
bayro je napisao/la:
I kakve to veze ima sa propilen-glikolom?
Marko1980 Oblak dima
Naslov: Re: Propilen Glikol 21.10.20 8:07
Dođe mi da pitam što propilen glikol ima veze s važnijim spikama, 😁 ali je, zgriješili smo, a koliko vidim ne prestaje pa nek admin slobodno počisti sav ovaj rep viška, ne treba se ni truditi čuvati to negdje. Na kraju krajeva khm-khm on je to i zakuhao, a sad bi prošao lišo. Nemere.
Vander Gasi mi se lula
Naslov: Re: Propilen Glikol 21.10.20 8:28
Kakva slučajnost, Marko! I ja zadnjih pol godine učim Python i manipuliranje podacima. Tek sam zagrebao, ali je jako interesantno.
Rale likes this post
Naslov: Re: Propilen Glikol 21.10.20 19:11
kud odosmo... od PG do Pythona...
Vander Gasi mi se lula
Naslov: Re: Propilen Glikol 21.10.20 22:03
Da... Sklizav je taj glikol
Vander Gasi mi se lula
Naslov: Re: Propilen Glikol 23.02.21 15:46
Danas sam zapalio duhan koji sam izvukao iz sigurne smrti ovom kombinacijom PG i dest. vode. Sve ok. Super vlaznost, okus normalan i stabilno gori. Zadovoljan!