Broj postova : 21 Join date : 03.02.2021 Age : 27 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Još sam u fazi otkrivanja!:)
Naslov: Temperatura žara? 02.03.21 21:28
Jedno kratko pitanje!
Prilikom dimljenja MacBarenovog Scottish mixtura i plumcake-a primjerio sam da ukoliko se dimi ekstremno lagano, blago, na granici gašenja žara da duhan "daje" puno veći spektar okusa i da je puno slađi/ukusniji. E sad, moje pitanje glasi, vrijedi li to za apsolutno sve duhane? Ili postoje neki duhani koji se "optimalnije" puše i daju bolji okus ukoliko se puše agresivnije i ukoliko gore pri višoj temperaturi?
Nadam se da sam jasan hahah! Hvala!
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Temperatura žara? 02.03.21 22:49
Pravilo pušenja lule jest da se puši polako i za to postoji razlog! Također se zbog niže temperature preporučaju i šibice prilikom paljenja duhana. Općenito dakle, to nije iznimka već pravilo, da se puši polako kako bismo od duhana dobili maksimum! S obzirom na navedeno, slijedi da ubrzani tempo pušenja lule, ni u kojem slučaju nije poželjan i to neovisno o duhanu. Također, naveo si dvije duhanske mješavine koje su u kategoriji aromatika! Što se tiče Škota, njega ni ne možeš drugačije pušiti nego iznimno sporo, inače se ne ćeš dobro provesti: gorit će jako vruće, okus će biti nikakav, a šećerna masa kojom je obogaćen (kakva god ona bila) vjerojatno će ti spaliti jezik. Plumcake je puno zahvalniji što se tiče tempa i po mojem iskustvu ne zahtjeva toliko prilagođen tempo, no i dalje je riječ o aromatiziranom duhanu koji puni potencijal pokazuje kad se što sporije puši.
bayro, Branislav, Rale, Polerouter, v.milan and Vortimejovrh like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17526 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Temperatura žara? 03.03.21 8:14
Sve što je Slajs napisao je točno. Inače se u žarnici razvija temperatura od oko 500 do 700 stupnjeva Celzijusa. Jednako tako, umjetnost pušenja lule (ako se to može nazvati tom riječi) je upravo balans između održavanja žara i toga da ti se lula ne ugasi. Nisu to nikakve "tajne posvećenih u dnevne misterije" nego je to jednostavno tako i stiče se iskustvom i praksom - nikakve velike mudrosti tu nema. A ima nešto i u tome da pušiš aromatike @Grc , oni hoće početnika ujesti za jezik, pogotovo Mac Baren. Probaj sa nekim neutralnijim duhanom.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Rale, Polerouter and Vortimejovrh like this post
nick_praskaton Prva lula
Broj postova : 75 Join date : 13.02.2021 Age : 43 Lokacija : Solin (Salona) - Split (Spalato)
Naslov: Re: Temperatura žara? 18.04.21 16:37
Uspio sam naći ritam da se lula ne gasi i da se ne pregrijava. Još nisam skroz vješt u time, znači ima iznimaka pa se ugasi, pogotovo ako osjetim da se žarnica zagrije... Tada odmorim lulu pa ispočetka zapalim. Nego muči me jedna stvar. Čitao sam u vodiču za početnike ovoga foruma, da je "Najučestaliji problem kod pušenja lule u početnika: iritacija jezika može biti izazvana zbog jednog ili više sljedećih razloga uzrok duhan se u toku pušenja ne stiska tamperom ravnomjerno ili dovoljno često". Pa me zanima, istresa li se višak pepela u pepeljaru, ili se pak on pritiska tamperom? Kada odnosno koliko često se treba pritiskati duhan tamperom tijekom pušenja (cijelo vrijeme, samo u početku ili)?
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Temperatura žara? 18.04.21 16:52
1. Vrlo jednostavno, duhan se postiskuje za vrijeme čitavog pušenja i po potrebi!
2. U određenim slučajevima, postoji potreba da se višak nakupljenog pepela izbaci iz lule (to se ne radi kod Petersonovih sistemskih lula). Kada je to slučaj? To je procjena pušača! Ja to obično radim kad okus mješavine drastično padne, duhan je pepelast i teško prima vatru, odnosno ne gori dovoljno stabilno nakon dopaljivanja. Nakon što se istrese višak pepela, mješavini se vraća okus i dobro prima vatru.
Branislav, Sokreos, v.milan, Vortimejovrh and nick_praskaton like this post
Branislav Oblak dima
Broj postova : 1243 Join date : 01.02.2014 Age : 36 Lokacija : Srbija,Nis Omiljeni duhani : Escudo, Elizabethan Mixture, Orlik Golden Sliced
Naslov: Re: Temperatura žara? 18.04.21 17:05
Ja uglavnom na pola puta istresem pepeo, mada zavisi od lule, duvana i kako pakujem.Nekad je potrebno i 3 puta a nekad samo kad završim sa lulom pa na kraju istresem.
Sokreos and nick_praskaton like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17526 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Temperatura žara? 18.04.21 22:05
Pepeo se u principu ne izbacuje osim kod navedenih primjera koje su naveli moji uvaženi prethodnici. I ne treseš pepeo, nego samo okreneš lulu, pa koliko ispadne, to je višak koji spriječava normalno sagorijevanje duhana u žarnici.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Branislav, Sokreos and nick_praskaton like this post