Broj postova : 34 Join date : 15.06.2021 Age : 36 Lokacija : Beograd
Naslov: Kumova i moja "handmade" lula 16.06.21 16:02
Pozdrav! Kao što sam juče u predstavljaju napisao, kum i ja smo iz hobija počeli da pravimo lulu(e). Radimo na strugu za drvo, sa alatom koji trenutno imamo i za koji imamo u planu da proširimo. Takođe smo u problemu sa nabavkom materijala (vresa) ali i tu nešto kombinujemo. Žarnicu za sada bušimo konusnom burgijom i u potrazim smo za "spoon drill" da bi dobila oblik kakav treba da ima prava lula. Šmirglanje takođe radimo na strugu. Poliranje ručno i običnim, čistim pčelinjim voskom. Ako sam pogrešio sekciju, neka mi administratori ne zamere i prebace u adekvatnu a vi budite iskreni sa vašim mišljenjem i sugestijama
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 28.06.21 21:54
Rad od pređašnjeg vikenda
v.milan and Vortimejovrh like this post
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 04.07.21 18:55
Ovaj vikend je bio veoma uzbudljiv i produktivan. Stigla nam je napokon polirka, takođe i veliki blokovi vresa, tripoli i vosak iz Italije. Kum i ja smo dobili elana i odvažili smo se da napravimo prvu zakrivljenu lulu, a sud donesite sami
Vortimejovrh likes this post
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 04.07.21 19:25
Djeluje dosta masivno. Koje su to dimenzije? Može neka slika u ruci ili uz lulaški alat? Nešto da je lakše odrediti veličinu lule.
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 04.07.21 21:52
Hvala bogami i jeste, stigli su nam veliki blokovi ali nažalost je nismo premerili koje su dimenzije. Ne mogu da obećam kada će biti fotografija lule upoređena sa upaljačem pošto nam je ostala kod kumovih na selu (trudimo se da vikendom odemo i radimo na strugu), ali se nadam da ćemo uskoro nešto iskombinovati. A do tada evo još fotografija koje je kuma načinila 😁
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 04.07.21 23:30
Fora je za pocetak. Moj savjet bi bio da na tom obliku vrh glave i kraj vrata budu u ravnini
Sokreos and Plućnoozoniran like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 05.07.21 10:58
Dobro za početak. Vidi se trud. Samo moraš imati u vidu da je nas razmazio svojim lulama!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Marko1980 and Plućnoozoniran like this post
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 05.07.21 12:05
wranjo123 je napisao/la:
Fora je za pocetak. Moj savjet bi bio da na tom obliku vrh glave i kraj vrata budu u ravnini
Pokušali smo ali mislim da je nemoguće to napraviti ako sam blok nije plateau ili da smo vrh žarnice baš dosta isekli. Naši blokovi su m/mf tipa. U svakom slučaju imamo u planu da nabavimo i plateu i da odradimo tako da vrh žarnice i vrata budu u ravni i verovatno bi na vrhovima ostavili koru a ostatak drveta, ako nema tačkica od peska kao na ovom bloku, šmirglom uglancati kao staklo. Ali to su planovi za ubuduće, pošto kod nas praktično nema ničega, čak ćemo izgleda i boju morati da poručujemo iz inostranstva a da ne pričam o drvetu, akrilu (ebonitu) itd U svakom slučaju hvala na sugestiji, to nam najviše od svega treba. Predlozi, saveti i kritike od vrhunskih lulaša su uvek dobrodošli
bayro je napisao/la:
Dobro za početak. Vidi se trud. Samo moraš imati u vidu da je nas razmazio svojim lulama!
Hvala ti puno, kum i ja smo prezadovoljni jer ne igramo se ni dva meseca i to još ako se poklopimo vikendima a uspeli smo već da izbušimo popilično zakrivljen vrat
Vortimejovrh likes this post
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 05.07.21 15:16
Ova zadnja je vrlo zanimljivog oblika i čestitam na vlastitom dizajnu. Koliko god je uvriježeno da se počinje sa standardnim oblicima sve dok se oni ne usavrše prije izmišljanja svojih, potpuno razumijem poriv da se taj korak preskoči ako čovjek baš želi lulu točno određenog oblika kakav si jezamislio i u stanju ga je realizirati bez da ga sfuša. Mi naravno ne znamo kakav si ti oblik zamislio i je li ovo što je ispalo baš to što si htio, ali svejedno izgleda dobro i točka. Neka razmišljanja:
1) Smjer u kojem gleda završetak usnika svakako bi morao biti paralelan s ravninom reza žarnice. Makar i bio dosta iznad nje, ne bi je smjeo "sjeći". Ako naiđeš na koji savijeniji usnik, isplati se isprobati kako bi pasao umjesto ovog koji si stavio. 2) Šteta što nemaš kvalitetniji vrijes na raspolaganju, bez (toliko) defekata. 3) Možda vrlo ograničenom djelomičnom rustikacijom možeš prikriti te ipak sitne defekte. 4) Sviđa mi se ovaj prirodni finish i nipošto ga ne bih još i bojao, razmisli da ne požališ. Boja može istaknuti svašta, pa i skoro nevidljivo, ali kad je to nepotrebno kao kod ovog komada, treba prigrliti sreću i ostaviti lulu takvu kakva jest da se vidi sva prirodna ljepota vrijesa. Rustikacija tu ima kontraefekt, ali ako se baš želiš riješiti tih sitnih defekata, nema druge. No ako ti oni ne smetaju, u tom slučaju nemaš što dalje, ovo je odlično takvo kakvo jest!
Svaka čast!
Plućnoozoniran likes this post
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 05.07.21 21:46
v.milan je napisao/la:
Djeluje dosta masivno. Koje su to dimenzije? Može neka slika u ruci ili uz lulaški alat? Nešto da je lakše odrediti veličinu lule.
Izvini nismo uspeli ranije da iskombinujemo za poređenje, nadam se da će ovo pomoći.
Marko1980, Sokreos and Vortimejovrh like this post
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 05.07.21 22:01
Bogami, puna šaka lule! Sviđa mi se.
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 06.07.21 11:23
Marko1980 je napisao/la:
Ova zadnja je vrlo zanimljivog oblika i čestitam na vlastitom dizajnu. Koliko god je uvriježeno da se počinje sa standardnim oblicima sve dok se oni ne usavrše prije izmišljanja svojih, potpuno razumijem poriv da se taj korak preskoči ako čovjek baš želi lulu točno određenog oblika kakav si jezamislio i u stanju ga je realizirati bez da ga sfuša. Mi naravno ne znamo kakav si ti oblik zamislio i je li ovo što je ispalo baš to što si htio, ali svejedno izgleda dobro i točka. Neka razmišljanja:
1) Smjer u kojem gleda završetak usnika svakako bi morao biti paralelan s ravninom reza žarnice. Makar i bio dosta iznad nje, ne bi je smjeo "sjeći". Ako naiđeš na koji savijeniji usnik, isplati se isprobati kako bi pasao umjesto ovog koji si stavio. 2) Šteta što nemaš kvalitetniji vrijes na raspolaganju, bez (toliko) defekata. 3) Možda vrlo ograničenom djelomičnom rustikacijom možeš prikriti te ipak sitne defekte. 4) Sviđa mi se ovaj prirodni finish i nipošto ga ne bih još i bojao, razmisli da ne požališ. Boja može istaknuti svašta, pa i skoro nevidljivo, ali kad je to nepotrebno kao kod ovog komada, treba prigrliti sreću i ostaviti lulu takvu kakva jest da se vidi sva prirodna ljepota vrijesa. Rustikacija tu ima kontraefekt, ali ako se baš želiš riješiti tih sitnih defekata, nema druge. No ako ti oni ne smetaju, u tom slučaju nemaš što dalje, ovo je odlično takvo kakvo jest!
Svaka čast!
Hvala puno na odvojenom vremenu i sugestijama! Uzeli smo za model Petersonovu Sherlock i dodatno je modifikovali na naš način (ručno). Pa da, hteli smo da probamo nešto novo van straight lula i recimo Billiard. Na ovaj način skrenemo sami sebe sa monotonije a ujedno i naučimo nešto novo, neku novu tehniku plus dizanje samopouzdanja Ovaj vres od Italijana je i veoma dobar u odnosu na prethodni od Grka, ima dosta manje ostataka od peska i rekao bih lepše, punije godove, no ovo je tek jedan komad koji smo načeli iz paketa. Definitivno ćemo u nekom periodu raditi i rustiku (dok se inače i po pitanju toga izvežbamo) ali ovako za početak i iz hobija više volimo sa Tripolijem da izvučemo kodove i samo sa Karnaubom da joj damo sjaj. Farbu ćemo u neko dogledno vreme takođe nabaviti kao i akril/ebonit jer nam je plan da sve pravimo sami i za svaku lulu ponaosob adekvatan usnik. Molim te, možeš li mi samo pojasniti pod tačkom jedan na šta si konkretno mislio?
Hvala ti još jednom na opširnim sugestijama i pohvalama
v.milan je napisao/la:
Bogami, puna šaka lule! Sviđa mi se.
Hvala hvala Jeste a mislim da ima oko 40g. Sama lula izgleda masivno a opet nije preteška tako da verujem da bi se dobro i dosta pušilo
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 06.07.21 11:48
Plućnoozoniran je napisao/la:
Molim te, možeš li mi samo pojasniti pod tačkom jedan na šta si konkretno mislio?
Mogu, našvrljao sam mišem. Isto to na što je i wranjo mislio. Obrati pažnju na crtkane linije, paralelne su.
Branislav and Plućnoozoniran like this post
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 06.07.21 15:33
Dok sam pročitao Markove litanije, dobio sam namah akutnu upalu mozga, no moram mu (nerado) priznati da je u pravu. Naime, pravilo je kod izrade lula (uz iznimku za oblik "Devil Anse") da su donji dio usnika i grizište paralelni sa obodom - rubom žarnice radi pravilnog izgaranja duhana u žarnici.
Zadnja promjena: bayro; 07.07.21 10:26; ukupno mijenjano 1 put.
Vortimejovrh and Plućnoozoniran like this post
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 06.07.21 18:58
Hahahaha nasmeja me 😁 Hvala vam obojici na ovom bitnom detalju za koji nisam imao pojma a krucijalan je! Potrudićemo se da na to ubuduće obratimo pažnju, ili makar dok ne nabavimo i samo obrađujemo akril/ebonit.
bayro likes this post
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 06.07.21 19:18
@Plućnoozoniran , da taj "detalj" je stvarno krucijalan. Naime, ako duhan ne izgara pravilno, to je onda muka živa, a ne užitak kakav bi trebao biti.
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 06.07.21 19:45
Iskreno, isprva sam mislio da je samo estetske prirode, međutim ovo je već ozbiljna stvar ako narušava gorenje duvana i užitak pušenja.
bayro likes this post
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 16.07.21 19:51
Nisam stigao ranije da okačim Big Poker projekat od prošlog vikenda. Neko vreme ćemo stagnirati što zbog privatnih obaveza, što do manjka materijala za dalji rad (čini mi se da bi lakše našli osiromašeni uranijum nego akril i ebonit). Malo sam se igrao sa filterima, uživajte
Zadnja promjena: Plućnoozoniran; 16.07.21 20:07; ukupno mijenjano 1 put.
ssekir75, Branislav, babaq, Ignoro, Sokreos, v.milan and Vortimejovrh like this post
Branislav Oblak dima
Broj postova : 1243 Join date : 01.02.2014 Age : 36 Lokacija : Srbija,Nis Omiljeni duhani : Escudo, Elizabethan Mixture, Orlik Golden Sliced
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 16.07.21 19:55
Lepa lula, svaka čast.
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 16.07.21 20:08
Hvala punooo 🙏🏻🥳
Branislav likes this post
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 16.07.21 21:17
Fora lula, nadam se da nece progorit jer mi se cini da je dno dosta tanko
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 17.07.21 9:27
Krasna lula!
Vortimejovrh Hladan dim
Broj postova : 751 Join date : 08.02.2021 Age : 52 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 17.07.21 11:34
Bravo!
Plućnoozoniran Prva lula
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 18.07.21 14:45
wranjo123 je napisao/la:
Fora lula, nadam se da nece progorit jer mi se cini da je dno dosta tanko
Malopre sam je premerio, 6cm je visina lule a dubina žarnice oko 4,5cm. Ja sam se više brinuo da li će duvan lepo goriti pored ovolike "dubine" međutim juče mi se uopšte nije gasila.
Hvala svima na pohvalama, kumu i meni ovo dosta znači da idemo u pravom smeru!
Sokreos Hladan dim
Broj postova : 978 Join date : 03.04.2019 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : Fayyum, Salty Dogs, Louisiana Broken
Naslov: Re: Kumova i moja "handmade" lula 18.07.21 20:41