SVE ŠTO TREBATE ZNATI O LULIKako odabrati odgovarajuću lulu?Neki iskusni pušači smatraju da je bolje početi od ravnih lula, drugi kažu da je potpuno svejedno. Kupite si lulu koja Vam se sviđa i koju si možete priuštiti. Imajte na umu mogućnost da Vam se pušenje lule uopće neće svidjeti pa nemojte previše trošiti da kasnije ne bude plača za novcima.
Potrebna opremaTamper – služi za sabijanje duhana i čišćenje lule (slika 1);
Slika 1.
Filteri – ako imate lulu koja je predviđena za filter (slika 2);
Slika 2.
Čistači – ima ih svakakvih; obični, konični, bijeli, u boji, ne možete pogriješiti (slika 3).
Slika 3.
Za prvu ruku, najobičnije i najjeftinije.
Duhan za početnikeZa uvod u svijet lula, većini će najbolje odgovarati aromatični duhani. Neće Vam biti preteški i neće gristi za jezik, a usto će biti i ugodni za okolinu. Evo nekih preporuka duhana koji se mogu kupiti kod nas: Mac Baren Original Choice, Stanislav Sweet Secret, Peterson de Luxe Mixture, Mac Baren Aromatic Choice. Za bivše pušače cigareta kojima aromatični duhani ne zvuče privlačno, preporučujem Peterson: Irish Oak i Old Dublin.
Osnovni dijelovi luleSlika 4.
Kako upušiti novu lulu?Rastavite lulu (usnik od glave) kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Postupno izvlačite usnik tako što ćete napraviti 2 puna kruga. Stavite filtar u rupu predviđenu u usniku (ako je lula predviđena za filter). Većina filtera ima na jednoj strani keramiku, a na drugoj plastiku (slika 3). Strana s keramikom mora se okrenuti prema glavi lule, a strana s plastikom prema usniku. Sastavite lulu. Ponovno napravite 2 puna kruga dok usnik lule ne uđe u vrat.
Upušiti novu lulu znači formirati tanki sloj ugljena – „cake“ na stijenkama glave lule i na dnu. „Cake“ štiti drvo od prekomjerne topline i osigurava potpuno sagorijevanje duhana. Mnoge lule dolaze već obrađene odnosno stijenke su presvučene tankim slojem ugljena što pomaže kod upušavanja. Lula se upušava tako što se prva tri puta puni samo 1/3 lule, druga tri puta 2/3 lule, a sedmi put lula se puni do vrha.
S vremenom će se u luli formirati znatan sloj „cake-a“ koji će biti nejednak i deblji pri vrhu, a tanji pri dnu. Kada do toga dođe, bit će potrebno sastrugati višak cake-a i poravnati ga. Za to postoje alati, tzv. „reameri“, koničnog oblika. No, to Vam neće biti potrebno barem godinu dana.
Osnovni koraci pravilnog punjenja luleKorak 1: Uzmite troprst duhana (koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta) i lagano ga sipajte u lulu sve do vrha (slika 5). Nježno pritisnite duhan tamperom ili kažiprstom do otprilike 2/3 od vrha glave lule. Pazite da duhan ne stisnete prejako. Mora biti nježno stisnut, rukom djeteta.
Slika 5.
Korak 2: Ponovno uzmite malo duhana i lagano ga sipajte u lulu sve do vrha (slika 6). Ovaj put tamperom malo jače stisnite duhan do otprilike 1/3 od vrha glave lule, rukom žene.
Slika 6.
Korak 3: Još jednom uzmite malo duhana i sipajte toliko da malo prijeđe rub glave lule (slika 7). Ovaj put čvrsto stisnite, rukom muškarca. Duhan bi trebao biti elastičan na dodir i poravnat s rubom glave lule.
Slika 7.
Uvijek koristite svjež i dovoljno vlažan (ali ne prevlažan) duhan!Suhi duhan će se raspasti poput čipsa i proizvesti vrući dim.Paljenje lulePrvo je na redu takozvano „lažno paljenje“. Uzmite šibice ili upaljač za lulu i polako kružnim pokretima palite cijelu površinu duhana te pritom polako uvlačite dugačke dimove i ispuhujte. Kada se duhan izdigne iz glave lule, ugasite upaljač i tamperom lagano stisnite duhan te ga poravnajte s rubom glave lule. Ponovite još jednom. „Lažno paljenje“ ima važnu ulogu u daljnjem ravnomjernom sagorijevanju duhana. Kada se cijela površina duhana zacrnila, vrijeme je za pravo paljenje. Uzmite upaljač, kružnim pokretima ponovno zapalite lulu i polako pušite.
Pravilno pušenjePazite na slinu i na ritam uvlačenja. Uvlači se par dimova svakih 10-15 sekundi. Ovo govorim da dobijete okvirnu sliku. Nemojte se držati toga kao pijan plota. Morate naći sredinu između toga da Vam dim bude hladan te da se lula ne gasi. To je pravilan ritam uvlačenja. Zaboravite na sekunde. Pušenje lule nije matematika. Vaša tehnika pušenja će se s vremenom poboljšati. Nemojte očajavati ako odmah ne bude savršena jer neće biti. Nikome od nas nije odmah išlo od ruke.
Kada popušite pola lule, na vrhu će se skupiti dosta pepela. Lulu možete okrenuti da višak pepela ispadne van. Nemojte čačkati i vaditi pepeo van jer on ima svoju ulogu. Pepeo služi kao svojevrstan filter koji hladi dim i tako olakšava pušenje. U fazi formiranja “cake-a“ gledajte da uvijek popušite lulu do kraja odnosno do dna. Razlog tome je da se „cake“ formira i na dnu te tako spriječi pucanje vrijesa. Pripaljujte lulu koliko god puta je potrebno. Normalno je da se lula tijekom pušenja gasi, a to ovisi i o duhanu koji pušite. Ako se lula pregrije, ostavite je da se ohladi 10-ak minuta i ponovno zapalite. To možete provjeriti tako da prislonite lulu na obraz. Ako je neugodno topla da je ne možete držati na obrazu, pustite je da se ohladi. To ćete, uostalom, primijetiti i zbog toga što će Vam se zbog kondenzacije vlage namočiti usnik i osjetit ćete kiseli okus. U tom slučaju uzmite čistač, provucite ga kroz usnik da pokupi vlagu i usporite s uvlačenjem.
Nemojte odmah istresati pepeo nakon što popušili lulu!Ostavite ga da stoji sat vremena da upije vlagu koja se nakupila.Peče Vas jezik?Najučestaliji problem kod pušenja lule u početnika
Iritacija jezika može biti izazvana zbog jednog ili više sljedećih razloga:
1. nepravilan „cake“ (ili nepostojanje istog), naročito na dnu lule Ovo je uzrok vrućem dimu;
2. lula od lošeg vrijesa ili lula s metalnim filterom u peru usnika koji bi trebao služiti za skupljanje vlage, a ustvari samo vlaži usnik iznutra (izvadite ga i bacite);
3. prejako sabijen duhan na dnu lule. Posljedica je što nema dovoljno zraka za dobro sagorijevanje duhana;
4. pušenje loših komercijalnih duhana koji sadrže konzervanse i razne umjetne sastojke;
5. duhan se u toku pušenja ne stiska tamperom ravnomjerno ili dovoljno često;
6. puši se prebrzo. Pušači cigareta često imaju ovu naviku kada prijeđu na lulu.
Ukoliko Vam se dogodi da spalite jezik, pričekajte s pušenjem par dana da se jezik oporavi.Čišćenje luleKada čistite novu lulu, koristite čistače vrlo oprezno. Ako ih neoprezno gurate kroz vrat lule sve do žarnice, mogli bi unišititi „cake“ koji je još u fazi formiranja. Nakon što je pepeo sat vremena upijao vlagu, istresite ga van. Rastavite lulu i izvadite filter (ako pušite lulu s filterom). Uzmite čistač i provucite ga kroz usnik par puta. Zatim presavijte čistač tako da dobijete oblik slova -u- te njime očistite prostor za filter. To možete napraviti i papirnatom maramicom. Uzmite taj isti čistač i očistite vrat lule odnosno dio u koji ulazi usnik (i tu pomaže papirnata maramica). Nakon toga, čistačem očistite glavu lule na način da provučete čistač kroz vrat lule do žarnice nekoliko puta. Nakon svakih 4-5 pušenja čistač namočite u alkohol te njime očistite glavu lule.
Odmorite luluDopustite luli da se odmori najmanje 24 sata prije sljedećeg pušenja. To je minimum! Dajte nakupljenom ulju i vlazi vremena da se osuše. Lulu uvijek ostavite okomito da se suši odnosno da je glava lule niža od usnika. Vaš trud i briga oko lule bit će nagrađeni tako što ćete imati suhu lulu koja će se lijepo pušiti i pružiti ugodan, hladan dim. Nadopunjujte svoju kolekciju lula. Isprobajte kako se koji duhan puši iz različitih lula. U nekima se možda puši bolje, u nekima lošije. Još jedan razlog, možda i najvažniji, za posjedovanje više lula je taj da se one stignu osušiti. 24 sata je minimum, ali 3-4 dana bilo bi idealno.
Prepustite stres drugimaJedna od čari pušenja lule je opuštanje koje ona pruža. Pušite polako i uživajte u okusu i mirisu duhana. Nema potrebe za uvlačenjem u pluća, užitak je u okusu. Pripremite si čistače, upaljač, tamper i nešto za piće tako da ne morate ustajati kada se jednom zavalite u naslonjač. Neki od najslavnijih ljudi u povijesti pušili su lulu. Fizičari, filozofi, svjetski vođe i mnogi drugi. Dobra lula pruža zadovoljstvo i sklad te smiruje čovjeka. To je način opuštanja, mišljenja i uživanja u zadovoljstvima koje život pruža.