|
| Sa moje tačke gledišta.. | |
|
+20Lakeman oliohardi fićo T.McR. kamarad igorrr foksieloy Rob590 Matko Capt. Horatio MacAllister Antiša Leo 420blackadder --muki-- amaru milo Davorin bayro ssekir75 imnik Nunki 24 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
--muki-- Pipe maker / Moderator
Broj postova : 769 Join date : 16.06.2010 Age : 49 Lokacija : osijek, HR
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 23.08.11 9:44 | |
| | |
| | | milo Oblak dima
Broj postova : 1413 Join date : 02.04.2010 Age : 47 Lokacija : POSTOJNA-Slovenija Omiljeni duhani : MB HH Dark Fired, Dan tabak Salty dogs, GH Ennerdale flake
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 23.08.11 9:46 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 23.08.11 9:50 | |
| Ne mo's paliti vatru sa vlaznim drvima! |
| | | bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17527 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| | | | Gost Gost
| | | | bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17527 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 23.08.11 14:05 | |
| Moje srednje ime je Vatroslav! _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
| | | Nunki Peče me jezik
Broj postova : 412 Join date : 20.04.2010 Age : 66 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 14:52 | |
| TIPS & TRIKOVI:
Kako da pravilno napuniš lulu i popušiš iz jednog paljenja?
Zapamti, nije ti pušenje lule takmičarski poduhvat, sem kad jeste, ali, takođe nije istina da što više puta pališ lulu, to je ukusnije. To je proturila gomila protuva koji ne umeju da puše lulu pravilno. Najbolje pušeno je iz cuga, a lula srednje veličine puši se oko sat i po, dakle, otprilike isto kao i Montecristo A. Malo li je?
Punjenje: objasnio sam ranije, ali da pojačam objašnjenje, evo ovako.
Ima raznih teorija punjenja lule, sve zavisi od lule i duvana. Pogledaš lulu, pogledaš duvan i cilj ti je uvek jedan, a to je da dobro, ravnomerno gori od početka do kraja.
Puniš dno tako da duvan ravnomerno, u obliku mladog meseca ravnomerno pokrije kotao, horizontalno položi strnjiku.
To ti je u srednje velikoj luli recimo visine 3 mm u grotlu.
Zatim dodaš još, nekih dva, tri, četiri puta, sve jače nabijajući. Praksa će da ti pokaže kako, cilj je da ujednačeno gori kroz sve zone.
Naravno, naravno, nije svetogrđe da se prigasi, ali, cilj je uvek da gori na ivici gašenja.
Kako?
Lepo. I jednostavno na prvi pogled. Tamper štogod da proglasiš za tamper je prvi koji interveniše. Kad osetiš da ti cug proklizava, pustiš samo da tamper pritisne pepeo koliko je težak. Zatim lagano duneš, ali LAGANO obratno u mundštuk, da raspališ žeravicu odozdo, puvučeš par dimova et voila! nema pregrevanja, nije se ugasilo, nema nadimljavanja prostorije i sagovornika, nisu oni tu izašli iz salamure. | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 15:03 | |
| KADA JE LULA PREGREJANA?
Ako vladaš zanatom, nikada. U stvarnosti, ova teorija nema veze s mozgom. Meni se posle ne znam koliko hiljada popušenih lula, desi da se pregreje.
Ovo jeste najvažniji moment, jer, NE SMETNITE S UMA, dovodi potencijalno do uništenja vašeg izvora užitka.
Lula se, dok pušite, tetoši. Milujte je neprestano, time je hranite mastima koje se luče iz vašeg tela, sami uživate u taktilnom, a što je najvažnije, osećate njenu temperaturu.
Kada vam se učini da se pregrejala, idealno ovo ne bi trebalo da se dogodi, realno, događa se maltene svaki put, makar na kratko, naslonite je na obraz. Ako obraz oseća da peče, spustite je diskretno na sto ili već gde je udobno, pustite je da odahne.
Ako nećete, a nemojte, da dozvolite da se ugasi dok dolazi sebi, opet dunite malo obratno, ali ne i prema sebi.
Da zapamtiš: pregrejana lula jednako je loše duvansko iskustvo plus verovatnoća uništenja omiljenog kompanjona. | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 15:52 | |
| ŠTOS KAD PALIŠ DNO GORIONIKA:
Svaki gorionik ima svoje ćudi, upoznaj svoju lulu, svaka je priča po sebi.
Opšte pravilo je, nemoj da se zaneseš kad te nikotin već dobro udari, nego i dalje keep your cool. Šibica. Naravno. Ne ulazi u grotlo vulkana sa švajs aparatom, da ne eksplodira.
Nema potrebe da zavlačiš šibicu u dimnjak, pljuni po ivicama, ne stidi se, stavi šibicu na vrh i povuci par puta.
To će da raspali grotlo, ne vuci ko konj, raspalilo se, inače rizikuješ da ti lula ode u materinu, to je najčešći uzrok propasti lule.
Polako i mirno vuci, tu je esencija, ali, esenciju moraš da znaš kako da srčeš, a da se čaša ne polomi. | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 16:20 | |
| ŠTOS SA PEPELOM:
Pepeo služi i kao filter i kao kuler. Ne izbacuj ga nepotrebno. Kad osetiš da cug ne valja, pusti tamper, kojigod da je, da malo napravi reda u gorioniku, pa dalje srči.
Što si bolje spakovao duvan, a to je uvek problematično, bez obzira na iskustvo, to ćeš duže da srčeš kroz gornji sloj pepela i duvan će da daje svoj maksimum. Vežbaj! | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 18:18 | |
| KOLIKO LULA DNEVNO?
Puši do mile volje, važno je da ti prija. Desetak, petnaestak dnevno je realno, kad imaš pred sobom prijatan dan. Svašta ćeš pametno da smisliš i uradiš.
DA LI DA SE BRINEM O ZDRAVLJU?
Što reče nedavno jedan moj prijatelj, doktor teologije: 'Duvan leči, zato je jedna od supstanci koje su prokažene'.
| |
| | | ssekir75 Oblak dima
Broj postova : 3060 Join date : 07.11.2009 Age : 48 Lokacija : Bela Crkva - Banat Omiljeni duhani : McB Plumcake, McB Scottish, CD Mississippi Mud, ST Balkan Latakia, BN Classic, WOL Classic
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 20:44 | |
| nunki, po tvom broju popusenih lula ispada da ne vadis lulu iz usta ni kad jedes a to sto kaze tvoj prijatelj, hmmm... vrlo lako moze da se desi da je covek debeeeelo u pravu... | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 26.08.11 22:20 | |
| Uglavnom slažem se s tobom, no da mi stari lisci ne opterećujemo mlađe kolege, nije nikakva tragedija ako se lula tijekom pušenja iz bilo kojeg razloga ugasi. Nije baš da smo "gomila protuva",no konkretno moj prijatelj Svigi i ja ovaj čas sjedimo na terasi, slušamo zrikavce poslije dugog kupanja, lagano pušikamo i pijuckamo, vodimo ugodne razgovore i jednim okom gledamo na forum i svako malo pripaljujemo lulu jer se u žaru diskusije lula odloži, ili se ode u kuhinju, ili po nešto u auto, no pušimo "Presbyterian mixture" sa velikim guštom. Niti sebe niti mog prijatelja ne smatram "protuvama", a baš guštamo u duhanu i ne pravimo problem ako namse lula ugasi (a pravilno su napunjene). Toliko od mene. _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 27.08.11 0:02 | |
| Mene je odavno prestalo zabrinjavati gasenje lule, vjerojatno zato sto mi se sada puno manje gasi. |
| | | 420blackadder Hladan dim
Broj postova : 650 Join date : 04.01.2011 Age : 42 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : JFH:Ruins of Isengard, McB Plumcake, Lane Limited 1-Q
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 27.08.11 0:36 | |
| Da, moram priznati da je i mene to na početku zabrinjavalo, to i grijanje lule.
No, sad nakon ponešto utakmica u nogama me to uopće ne brine, jer se u biti ne događa stalno, a kada se ugasi - pa nema frke, pripali se ponovno i ko da se ništa nije dogodilo.
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 27.08.11 12:28 | |
| Meni je to sasvim normalno da mi se ugasi lula i da je ponovno pripalim šibicom...nisam se ustvari do sada na to ni osvrtao , niti razmišljao o tome. Pušim , razmišljam i razmatram neke svoje misli i ideje , odložim lulu....normalno tada se ponekad ugasi, refleksno ni ne razmišljajući previše ponovo je palim i tako to traje i ide svojim tokom...
|
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 10.10.11 21:10 | |
| Nisam rekao da TREBA, nego da moze i toliko dnevno, ako ti 'krene'. Naravno, ni ja ne pusim toliko, to su izuzetni, mirni dani, posveceni ugodjavanju sebi i samo sebi, sto bas nije svakodnevica, nazalost. Sto se gasenja tice, naravno, svima se gasi. Pa je potpalis. Idealno je iz cuga, ali, zaboga, nismo na takmicenju. Pravilno govorite, zaneses se, odlozis je, prigasi se, pa je pripalis, vrlo vazno. Samo da ne ostane ugasena par dana, to vec ne valja za ponovno pripaljivanje. | |
| | | milo Oblak dima
Broj postova : 1413 Join date : 02.04.2010 Age : 47 Lokacija : POSTOJNA-Slovenija Omiljeni duhani : MB HH Dark Fired, Dan tabak Salty dogs, GH Ennerdale flake
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 11.10.11 9:11 | |
| Zadnji čas se mi događa da makar pušio sve od aromatika pa do latakije prva polovina lule prava je muka.Hoče da grize, pregrijava se, gasi ali kad dođem do sredine sve to nestane i druga polovina je čisti užitak. Dal premalo ili previše napunim lulu ? Kod tampanja i gašenja lule držim se NUNKOVIH savjeta? | |
| | | Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 11.10.11 9:20 | |
| Može bit da prejako stisneš gornje dijelove na kraju punjenja. | |
| | | | imnik Oblak dima
Broj postova : 3189 Join date : 05.11.2009 Age : 49 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 11.10.11 15:24 | |
| Ali bez preteranog gnječenja nakon ubacivanja duhana. | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 29.10.11 22:11 | |
| I da polako ovu priču (kojoj nikad kraja), ipak privodimo kraju, a valjalo bi i da se ostave neke nedopisane pikanterije za eventualnu publikaciju koju već odavno najavljuju ovde upisana gospoda. Dakle, sve što ti treba je dobra pažnja, opuštenost, ljubav prema biljci zvanoj duvan u njenim mnoštvima varijeteta i nešto pribora. Ovoliko prikazano na priloženoj fotki je dovoljno za ceo život, verujte, ali što više onih izdubljenih drvenih skalamerija ili već po preferenciji od kojeg materijala i što više duvana je neizostavno u što je moguće višem obimu i to je onda sasvim to. Živeli mi. [You must be registered and logged in to see this link.]
Zadnja promjena: Nunki; 29.10.11 22:53; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | amaru Gasi mi se lula
Broj postova : 223 Join date : 03.04.2010 Age : 41 Lokacija : grad na 4 rijeke Omiljeni duhani : Balkan latakia, S.-English mixture
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 31.10.11 16:49 | |
| Nunki- "moja točka gledišta" je i MOJA !! mislim da će se većina složiti da dobrog duhana nikad dosta, pa čak i u ovim "smotuljcima", ali lula je ipak kraljica, kraljica majka | |
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 31.10.11 16:53 | |
| Slazem se Amaru, ali povremeno valja i 'sarati po komsiluku', kad sam vec u braku uzoran supruznik. Malo li je? | |
| | | Antiša Oblak dima
Broj postova : 1760 Join date : 23.06.2008 Age : 39 Lokacija : Sofija Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. 11.04.13 17:09 | |
| Zaboravio sam na ovo mudro štivo, a ono se izgubilo u bespućima forumske svakodnevice. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Sa moje tačke gledišta.. | |
| |
| | | | Sa moje tačke gledišta.. | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| Top posting users this month | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of Dim Lule on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of Dim Lule on your social bookmarking website |
|
studeni 2024 | pon | uto | sri | čet | pet | sub | ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|