| URADI SAM: Polish wax | |
|
+11amaru Elvis Beba LenkoSmrk misterno ibublic Davorin Suspiria sinus Antiša Matko Lodir 15 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Lodir Peče me jezik
Broj postova : 377 Join date : 26.11.2011 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : SAV Special Tobacco, CD Three Friars, ORL Golden Sliced, McB Virginia N°1, PTR Irish Oak
| Naslov: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 15:42 | |
| Danas sam odlucio malo posvetiti dan osvjezavanju svojih lula, a kako nemam nikakav poseban vosak ili pastu za poliranje odlucio sam napraviti vlastitu Kopajuci po netu naletio sam na zanimljiv clanak u kojem je opisana izrada paste za poliranje lula na bazi voska pa sam odlucio napraviti svoju verziju tutoriala POTREBNO: pcelinji vosak (kupljen na placu za 13kn), maslinovo ulje i dobra volja! 1. korak: naribamo vosak na komadice da se lakse otopi 2. korak: umijesamo 1/4 voska i 3/4 ulja (moze ici i vise ulja po zelji, pr. 1/5 voska i 4/5 ulja). 3. korak: kuhanje Na laganoj vatri zagrijemo vodu i u nju stavimo zdjelicu u kojoj cemo otopiti vosak u ulju. Smjesu lagano mijesamo dok ne postane homogena (sav vosak se otopi). 4. korak: dobivenu smjesu potrebno je preliti u posudicu u kojoj ce stajati (do godinu dana, 2 godine u frizideru) !! PAZI VRUCE!! 5. korak: kako se smjesa hladi na rubovima brze nego u sredini potrebno je povremeno mijesanje kako bi ocuvali homogenost smjese dok se hladi Nakon sto se smjesa ohladi mozete ju koristiti za "poliranje" - bolje receno osvjezivanje vasih starih lula i usnika. Vrlo mala kolicina je dovoljna za premazati lulu i usnik te je kasnije potrebno samo ispolirati lulu pamucnom krpicom (ja za to koristim stare carape, ciste naravno ). Kako ce vam ruke biti masne kasnije mozete slobodno rastrljati smjesu po dlanovima, cak se moze koristiti umijesto labela za usta - ovo objasnite curi/zeni/mami i vrlo rado ce vam prepustiti kuhinju Takodjer mirisi fantasticno. Gotova smjesa izgleda ovako:
Slike rezultata mozete vidjeti na mojoj staroj montebello lulici: PRIJE: POSLIJE:
Zadnja promjena: Lodir; 18.02.13 16:22; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Matko Oblak dima
Broj postova : 1398 Join date : 10.11.2011 Age : 41 Lokacija : Makarska Omiljeni duhani : Hard reset
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 15:51 | |
| bravo, Lodir! odlično odrađeno i krajnje nadahnjujuće. imam ogromni blok pčelinjeg voska, a maslinovog ulja (domaćeg) nikad više. | |
|
| |
Lodir Peče me jezik
Broj postova : 377 Join date : 26.11.2011 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : SAV Special Tobacco, CD Three Friars, ORL Golden Sliced, McB Virginia N°1, PTR Irish Oak
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 15:52 | |
| Hvala Nevjerojatno je kako boja na vrijesu "ozivi" nakon ovakvog tretmana, cudo jedno | |
|
| |
Antiša Oblak dima
Broj postova : 1760 Join date : 23.06.2008 Age : 39 Lokacija : Sofija Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 16:05 | |
| Odlično izgleda. Javi samo kako izgleda lula nakon par pušenja, konkretno nestane li sjaj nakon baratanja rukama. | |
|
| |
Lodir Peče me jezik
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 16:14 | |
| Vjerujem da nestane, dio udje u drvo a dio se skine sa povrsine, mislim da bi moglo u principu svaki puta sve dulje i dulje trajati. Vrijeme ce reci | |
|
| |
sinus Oblak dima
Broj postova : 1570 Join date : 20.10.2010 Age : 62 Lokacija : G point Omiljeni duhani : U vječitoj potrazi za istim
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 16:24 | |
| Bravo Lodir!! Ćini mi se da će sada svi polirati lule,a pčelari trljaju ruke zbog prodaje voska!! Moglo je to i u temu "kuham i smimam"!! | |
|
| |
Lodir Peče me jezik
| |
| |
Antiša Oblak dima
Broj postova : 1760 Join date : 23.06.2008 Age : 39 Lokacija : Sofija Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 18.02.13 16:53 | |
| Odličan tut, svakako će se provesti empirijska provjera. | |
|
| |
Suspiria Oblak dima
Broj postova : 1330 Join date : 13.03.2012 Age : 48 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Sutliff Balkan Luxury Blend 957, Dunhill 965, SG Perfection, SG Balkan Flake, HH Larry's Blend
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 19.02.13 12:35 | |
| Hvala što si podijelio ova uputstva, ovo mi se čini kao zgodno za brzinsko osvježavanje apšisalih lula bez posebnog alata. | |
|
| |
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 19.02.13 13:43 | |
| Đurine kućne čarolije Bravo, još mali hint, dodati malo paste za parkete koja u sebi sadrži silikon ( za održavanje starih nelakiranih parketa ) i dobije se smijesa vrlo slična onoj, koja se prodaje kao profi waxovi za poliranje lula... imam negdije i kompletnu recepturu.... moram potražiti, ali ovo jesu ( uz malo caranube ) glavni sastojci..... Još jednom pohvala za kreativnost.... | |
|
| |
ibublic Peče me jezik
Broj postova : 375 Join date : 02.06.2011 Age : 42 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 19.02.13 14:20 | |
| | |
|
| |
misterno Peče me jezik
Broj postova : 527 Join date : 05.03.2012 Age : 52 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : JFH Gljive, JFH Ruševine, McCl 5110, McB Plumcake, Žapci
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 19.02.13 14:57 | |
| a krema za ruke čuvena 48-ica? jel se smije malo sa njome, jaaaako tanko namazati i ulaštiti? jel probao netko? | |
|
| |
LenkoSmrk Hladan dim
Broj postova : 727 Join date : 12.12.2011 Age : 50 Lokacija : Slovenija-Prlekija
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 21.02.13 18:57 | |
| Ja nisam ali ako me RAM ne vara drugi jesu | |
|
| |
Elvis Beba Peče me jezik
Broj postova : 347 Join date : 19.01.2013 Age : 47 Lokacija : Makarska Omiljeni duhani : Larry's Blend, Kamilica, Pirate kake
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 21.02.13 21:22 | |
| Najbolje da Matko napravi za nas sve... Kad vec ima sve satojke A ulje mu je vrhunske kvalitete...provjereno | |
|
| |
amaru Gasi mi se lula
Broj postova : 223 Join date : 03.04.2010 Age : 41 Lokacija : grad na 4 rijeke Omiljeni duhani : Balkan latakia, S.-English mixture
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 24.02.13 19:02 | |
| E ovo mi se sviđa...svaka pohvala za trud i volju, a sad na posao pa poliranje | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 25.02.13 1:06 | |
| Zanimljivo, bas sam razmisljao cime bi mogao da ocistim svoju dragu pipu a da je ne ostetim ili narusim finis drveta. Odlican tutorial... Puno hvala ! |
|
| |
fra_Perica Oblak dima
Broj postova : 1553 Join date : 20.11.2011 Age : 50 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Tudji
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 25.02.13 13:59 | |
| Ja svoje namažem zagrebačkim melemom pa dobro istrljam. A s obzirom na nedavne obiteljske okolnosti možda pređem na Pavlovićevu kremu Nego kad se skuha ova masa jel se dobije tvrdi komad ili bude mekano/mazivo? | |
|
| |
Desamp Peče me jezik
Broj postova : 344 Join date : 27.10.2012 Age : 56 Lokacija : Beograd-Rio de Žarkovo
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 25.02.13 16:35 | |
| [quote="Lodir"] Gotova smjesa izgleda ovako:
Prema slici a i prema odnosu količina rekao bih da je mekano/mazivo. | |
|
| |
Lodir Peče me jezik
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 25.02.13 20:25 | |
| Mazivo je, ali bitno je da se prilikom hladjena mijesa da ostane ulje "izmedju" voska a ne da opet dobijes vosak i ulje. | |
|
| |
fra_Perica Oblak dima
Broj postova : 1553 Join date : 20.11.2011 Age : 50 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Tudji
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 26.02.13 9:39 | |
| | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 13.03.13 23:53 | |
| Upravo napravio par smjesa za poliranje pa da podijelim neiskustvo sa vama 1.Carnauba - otopio carnaubu i izlio u posudice za držanje sapuna 2. polish wax prva smjesa - 50 grama pčelinjeg voska, 50 grama carnaube, 100 ml ulja od naranče 3. polish wax druga smjesa - 30 grama pčelinjeg voska, 35 grama carnaube, 50 ml ( extra djevičanskog hladno prešanog) maslinova ulja, 10 ml narančinog ulja (radi mirisa) 4. polish wax treća smjesa bućkuriš - 25 grama pčelinjeg voska, 50 grama carnaube, 50 ml maslinovog ulja, 10 ml narančinog ulja, 10 ml tungovog ulja, 10 ml propolisa (20% otopina u alkoholu) - polish wax-ove radio tako da sam otopio vosak u duploj posudi preko grijane vrele vode, otopio u tome carnaubu, dodao ulja,promiješao da se sjedini, skinuo sa vatre, i za bućkuriš odmah kad se hladilo umiješao propolis. Par puta promješao dok se hladi, ostavljam vani preko noći da se skroz ohladi i sutra ću vidjeti što je ispalo. Nadam se da će biti Edit:15.3.2013. Evo ovako to izgleda s lijeva na desno :carnauba(u donjoj posudici izvrnio vosak da izgleda ljepše), wax druga smjesa, wax treća smjesa-bućkuriš, wax prva smjesa https://2img.net/r/ihimizer/img822/4333/imag0080ll.jpg
Zadnja promjena: Oja; 15.03.13 17:03; ukupno mijenjano 3 put/a. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 14.03.13 0:42 | |
| hahaha, javi ako budes trebao "testere"! |
|
| |
Rip Kirby Peče me jezik
Broj postova : 348 Join date : 28.06.2012 Age : 56 Lokacija : Opatija
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 15.03.13 18:12 | |
| - Oja je napisao/la:
- Upravo napravio par smjesa za poliranje pa da podijelim neiskustvo sa vama
1.Carnauba - otopio carnaubu i izlio u posudice za držanje sapuna 2. polish wax prva smjesa - 50 grama pčelinjeg voska, 50 grama carnaube, 100 ml ulja od naranče 3. polish wax druga smjesa - 30 grama pčelinjeg voska, 35 grama carnaube, 50 ml ( extra djevičanskog hladno prešanog) maslinova ulja, 10 ml narančinog ulja (radi mirisa) 4. polish wax treća smjesa bućkuriš - 25 grama pčelinjeg voska, 50 grama carnaube, 50 ml maslinovog ulja, 10 ml narančinog ulja, 10 ml tungovog ulja, 10 ml propolisa (20% otopina u alkoholu) - polish wax-ove radio tako da sam otopio vosak u duploj posudi preko grijane vrele vode, otopio u tome carnaubu, dodao ulja,promiješao da se sjedini, skinuo sa vatre, i za bućkuriš odmah kad se hladilo umiješao propolis. Par puta promješao dok se hladi, ostavljam vani preko noći da se skroz ohladi i sutra ću vidjeti što je ispalo. Nadam se da će biti
Edit:15.3.2013. Evo ovako to izgleda s lijeva na desno :carnauba(u donjoj posudici izvrnio vosak da izgleda ljepše), wax druga smjesa, wax treća smjesa-bućkuriš, wax prva smjesa https://2img.net/r/ihimizer/img822/4333/imag0080ll.jpg ....i? Kako to funkcionira? Kako se nanosi i polira? Sa čime? Kolika je tvrdoća i postojanot na toploj luli? | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 15.03.13 23:37 | |
| Neznam odgovor. Carnauba se koristi kako je opisao g. Davorin u izradi lula, a ove paste ću tek isprobati na nekim komadima drveta(probati ću nanositi ručno krpicom i uz pomoć sajbi za poliranje) Kako bi se ponasale na luli neznam.u ovoj temi je već pisano da sličnu pastu nanesu krpom na lulu i ispoliraju isto sa krpicom. Ove paste sto sam napravio su nesto tvrdje od one s kojom je otvorena tema.Mogao bih Vama i Grgi poslati malo paste pa isprobajte(ako ste za, pošaljite adresu na PM) . Možda bi g. Davorin mogao napisati koju riječ o tome (i upozoriti ako je nešto u pastama neprimjereno za lule). Ja sam u tome neiskusan, samo sam napravio par pasti kako bi ih isprobao na nekim daskama, a ako hoćete vi isprobati na nekoj manje vrijednoj luli mogli bi nam tu ostaviti vaše kritičko mišljenje o pastama i ponašanju pasti na lulama.Ako još netko ima želju isprobati koju od pasta neka se javi i probati ću riješiti slanje i njemu ako budem u mogućnosti. Naravno gratis.
|
|
| |
king1976 Gasi mi se lula
Broj postova : 126 Join date : 21.11.2012 Age : 48 Lokacija : Crikvenica Omiljeni duhani : MM 965, EMP, Blue Mountain, Balakn Sasieni, Balakan Latakia, Town Topic
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax 16.03.13 6:36 | |
| Što se tiće izrade ovih pasti/voskova pohvala za trud, ali što se zaštite lula tiče tu je već sve rečeno i ne treba "kapeličariti" - Carnauba i to je to. No, meni je jasno što ljude muči, a to je da se Carnauba upotrebom matira i lula nakon nekog vremena više nema onaj početni sjaj, no to nije slučaj samo s Carnaubom nego s voskovima općenito, a jednom mi je jedan jako pametan čovjek rakao kako je liku koji mu se žalio da mu je lula nakon nekog vremena izgubila sjaj rekao: "Ukoliko želiš da sjaji onda je nemoj upotrebljavati". Koliko mi je poznato "Oja" je ove paste radio prvenstveno za zaštitu drški od noževa, a s obzirom na sastojke pojedinih ni u kojem slučaju s njima ne bi išao na lule - ima tu i terpentina, i tungovog ulja, i white špirita, a ne znam kako bi se ti mirisi uklopili s npr. MM 965 i sl...... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: URADI SAM: Polish wax | |
| |
|
| |
| URADI SAM: Polish wax | |
|