Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Radi se o bogatom, aromatičnom duhanu koji bez obzira na latakiu koja se osjeća, razvija bogat, pun, rekao bih, slatkast okus... To je mješavina virginije, latakije i crnog cavendisha koji mu daje tu jednu tamnu, gustu, slatku notu... Duhan je odlično izbalansiran i svakako se radi o "večernjem duhanu". Osjećaju se tzv. orijentalni duhani koji mu daju stanovitu oštrinu, prije bih rekao prodornost, ali ne u smislu da "grize jezik" Ja bih ga okarakterizirao kao neku "kariku koja nedostaje" između aromatičnih duhana (ne u danskom smislu naravno, već prirodno aromatičnih) i engleskih duhana. Sinoć mi je uz čaj tako dobro legao da sam dvije lule ovog odličnog duhana popušio i što sam ga više pušio, bio mi je bolji... No, kao i većinu ostalih Rattrayevih duhana treba ga ostaviti dan-dva da se osuši, jer je duhan u limenci od 100 g dosta vlažan, pa se tek nakon nekoliko dana osuši na pravu mjeru i tek tada razvija svoju pravu bogatu aromu... Ocjena 4,8/5
P.S. Ima nekih članova naše male zajednice kojima taj duhan nije odgovarao pa su se prnjili i mrdali nosom, čak i duhan blasfemično iz lule izbacivali...Donijeti ću ga na slijedeći naš sastanak pa neka ga probaju kao prvi, a ne kao treći duhan u tri sata...
Zadnja promjena: bayro; 27.12.16 22:55; ukupno mijenjano 1 put.
Rale likes this post
Gost Gost
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 23.03.08 3:01
Dragi moj,evo skoro će 3h ujutro i sav sretan (uspio sam konačno srediti taj hebeni adsl) dimim Rattraysa i dojmovi su drugačiji.U Korzu sam ga zapalio nakon 3 sata pušenja latakia i definitvno mi nije legao,dok mi sad jako paše.Možda mi je mrvicu presladak,no vrlo bogatog okusa.Da je malo više latakie unutra bila bi čista petica.
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 23.03.08 13:18
Evo ti jedan savjet Šokre; popodne, tj. sad kad poklopaš ,malo prilegni, kasnije si skuhaj čaj (bez šećera) i lagano pijuckaj; može i kava, ali da nije jako zaslađena, ali uz čašu obične vode. Tako će ti se jezik i usna šupljina oporaviti, a čaj će neutralizirati ranije okuse; tako ja uvijek radim kad duhane testiram i činjenica je da mi duhan tada ima drugačiji, autentičniji okus... Možda bi nove duhane, koje recenziraš stvarno trebalo također probavati u meerschaum luli, jer ona je ipak kamenčina i ne ostaju okusi ranijih duhana (da budem pametan - rezudualne vrijednosti!)... To će mi biti prva akvizicija - sad se bacam u deveti stupanj štednje za jednu meerschaumicu - jednostavnu billardicu kakvu Davorin ima...
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 08.07.08 21:08
Update: 3 mjeseca kasnije...
Eto, od Richa sam naručio Black Mallory u rinfuzi i mogu samo potvrditi ono što sam pred par mjeseci naspisao; odličan duhan, dapače vrhunski - ona "karika koja nedostaje" između engleskih mješavina i aromatika...Ima u toj mješavini i latakie, no tek toliko da opravda svoje škotsko-englesko porijeklo...Više se osjeća kao room note, nego kod pušenja. Da, i još nešto - Rich ne mulja! To je isti Black Mallory koji sam kupio pred par mjeseci u Austriji, očito čovjek ima dobre veze sa tvornicama duhana. Jedino cijena malo "žulja" ali je definitivno isplativiji nego ga kupovati u originalnom pakovanju , uostalom svi imamo limenki i kutija na bacanje!
Rale likes this post
pipeclubsi Prva lula
Broj postova : 48 Join date : 01.03.2008 Age : 54 Lokacija : Maribor, Slovenija Omiljeni duhani : Black Mallory
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 30.03.19 11:46
Došao je dan, da opet otvorim novu limenku Black Mallory. Uz proljeće otvara mi se nova sezona pušenja na balkonu, jer zbog hladnoće zimi puno manje pušim. [You must be registered and logged in to see this link.]
bayro, Sokreos and Rale like this post
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 30.03.19 12:07
Pozdrav! Pa ti si živ i zdrav! Pozdravi Vladimira!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
pipeclubsi Prva lula
Broj postova : 48 Join date : 01.03.2008 Age : 54 Lokacija : Maribor, Slovenija Omiljeni duhani : Black Mallory
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 30.03.19 12:15
Još nešto mrdam, živ sam hehe. Pozdrav!
Gabrijel Prva lula
Broj postova : 16 Join date : 11.03.2021 Age : 49 Lokacija : Slavonski Brod Omiljeni duhani : MacBaren Mixture Scottish Blend, Peterson Sherlock Holmes, Peterson Irish Oak
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 26.06.22 22:29
Poštovani drugari! Moj omiljeni duhan je McBaren Mixture Scotish Blend, a kako dolazim iz Slavonskog Broda gdje nema baš izbora kupovao sam isključivo njega, međutim njega nestade. Prešao sam na Amphoru Virginia žuta i odličan, nema zamjerke. I morao sam poslom u ZG. Rekoh, idem proučiti šta ima da si kupim. I odlučim se za naslovni Black Mallory, ali ja mrzim latakiju! Lijepo sam ja pročitao recenziju i reko - pa i u mom omiljenom duhanu ima bar zeru latakije. I kupim ja to, dođem u zg bazu i otvorim ja to, o reko, majko mila - latakija. Reko možda se neće tako osjetit kada se puši i evo dođoh kući u Brod, jedva čekao da zapalim! I - duhan prva liga! Jako lijepo je komponiran da nemaš okus latakije same već čitavu simfoniju meni novik prekrasnih okusa! Živili!
bayro, pipeclubsi, Slajs, Polerouter, v.milan and Nikša like this post
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 26.06.22 23:27
Primjerice, Moro Cake od TAK-a je usporediv! Oba imaju Cavendish koji izbalansira i ugladi mješavinu pa je doživljaj latakijske komponente drugačiji.
bayro and Gabrijel like this post
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 27.06.22 16:58
Buduć' da sam probao oba duhana više nego nekoliko puta, a o Black Malloryu sam čak i davno pisao recenziju, TAK Moro Cake (ti si me [You must be registered and logged in to see this link.] nacimao da ga uzmem! ), Moro je intenzivniji sa te Cavendish strane od Mallorya. Kada bih se baš morao odlučiti koji da uzmem u varijanti ili - ili; ipak Mallory, iako su meni Motzekovi duhani prva liga!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Slajs, Vortimejovrh and Gabrijel like this post
PurgerVž Hladan dim
Broj postova : 987 Join date : 01.09.2022 Age : 43 Lokacija : Varaždin Omiljeni duhani : Ashton Artisan's blend, Robert McConnell Oriental, St. Bruno, plavi Capstan, Amphora Virginia blend, HH Pure Virginia, Peterson Flake, MB mixture Scottish blend, HH Old dark fired, Peterson De Luxe Navy Rolls
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 23.09.22 16:04
E pa, draga braćo po dimu, lulu ne pušim baš svaki dan jer ne stignem zbog raznoraznih obaveza i moja "lampa" nije tak dobro istrenirana kao vaša, pa se k tome i ne smatram previše kompetentnim za recimo nekakvu recenziju duhana i sl. Uglavnom, u ove dvije nepune godine mog dimnog staža sam probao samo duhane koji su dobavljivi kod nas (na sveopću žalost, al ajde). S vremenom sam uspio pohvatat kaj je latakija, kaj je oriental, kaj je perique itd. No da ne idem u neke dublje dubioze jučer sam prvi put probao taj famozni Rattrayev Black Mallory...ljudi moji dragi, pa reko " Šta je ovo?!!!" Pripalim lulu, latakijica, latakijica, aha, latakijica, pa još malo latakije..kad nakon nekih par minuta - BUUUM! Bože pomozi!!! Sasjeklo me uzduž i poprijeko! Došlo mi je da pojedem i lulu i duhan na žlicu koliko je te slatkoće (virginije i cavendisha pretpostavljam) u zraku bilo. Pun nos orijentala i turčina, a latakijica već viri negdje iza ugla taman kak mi paše, onako, ne prenapadno. Sat vremena čistog raja, barem za mene..🤗 Tolko me izuo iz cipela ovaj duhan da krokse nosim 😁😁😁😁.. i to na prvu lulu.
bayro, pipeclubsi and Polerouter like this post
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 23.09.22 16:10
odličan duhan i definitivno jedan od najboljih koji se kod nas može kupit uz ashtonov artisan blend i mcconell latakia flake
pipeclubsi and PurgerVž like this post
PurgerVž Hladan dim
Broj postova : 987 Join date : 01.09.2022 Age : 43 Lokacija : Varaždin Omiljeni duhani : Ashton Artisan's blend, Robert McConnell Oriental, St. Bruno, plavi Capstan, Amphora Virginia blend, HH Pure Virginia, Peterson Flake, MB mixture Scottish blend, HH Old dark fired, Peterson De Luxe Navy Rolls
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 23.09.22 16:22
Poslao brata u Havanu u Frankopansku neki dan upravo po Latakia flake kojeg naravno nije bilo..pa reko daj uzmi mi i Black Mallory, a ženskica mu je umjesto Latakia flakea uvalila Latakiu mixture 1848 i rekla; ma to vam je isto! Pa reko kako može biti isto??? 🙄😤 U 1848 je sastav VA/Lat, a u flakeu BC/Lat i Kentucky..malo se puca pogubila izgleda. Ali, ono kaj meni nije bilo jasno je da na limenci od LM 1848 stoji bočna bijela naljepnica i na njoj otisnuto "flake tobacco", a ono unutra ribbon cut..Netko je gadno izgleda polupao lončiće ili ja nisam dovoljno informiran..No, kako god glavno da je Black Mallory definitivno u vrtuljku..🤗🤗🤗🤗🤗
Slajs and Vortimejovrh like this post
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 23.09.22 23:35
Ove nove žene u Havani, nažalost, znaju jako malo! Nije od njih za očekivati da su konzumirale te duhane, ali neke bi osnove trebalo, u takvoj specijaliziranoj trgovini, ipak znati. No, to je postao trend u društvu: neprofesionalizam u mnogim djelatnostima. Što se tiče naljepnice, to je očito pogreška dobavljača i također dio neprofesionalnosti!
Black Malory i Latakia Mixture 1848, su neke "srednje" Latakije, a Latakia Flake je sasvim drugačiji duhan: prije svega flake, jačeg i punog okusa, s naglaskom na Kentucky, a ne Latakiju kao što to ime sugerira! Svakako ga treba probati! No, s obzirom na dobavljača mislim da će to biti, možda i od sada nadalje, u potpunosti nemoguće.
bayro, Sokreos, Polerouter and Nikša like this post
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 24.09.22 11:08
Potpisujem sve što je plemeniti Slajs napisao. Javašluk i neprofesionalizam su nažalost posali sveprisutni, pa tako i u našem malom lulaškom svijetu. Gdje je Goga koja je sve o duhanima znala i to na svoj diskretan i fin način objasnila i preporučila, mladom lulašu, pitam se? No, tu je forum pa lijepo pitaj [You must be registered and logged in to see this link.] sve što ti nije jasno, tu smo, sve pitom svijet i rad' pomoći bratu lulašu!
Branislav, Sokreos, Polerouter, v.milan, Nikša and PurgerVž like this post
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 25.09.22 12:31
PurgerVž je napisao/la:
Poslao brata u Havanu u Frankopansku neki dan upravo po Latakia flake kojeg naravno nije bilo..pa reko daj uzmi mi i Black Mallory, a ženskica mu je umjesto Latakia flakea uvalila Latakiu mixture 1848 i rekla; ma to vam je isto! Pa reko kako može biti isto??? 🙄😤 U 1848 je sastav VA/Lat, a u flakeu BC/Lat i Kentucky..malo se puca pogubila izgleda. Ali, ono kaj meni nije bilo jasno je da na limenci od LM 1848 stoji bočna bijela naljepnica i na njoj otisnuto "flake tobacco", a ono unutra ribbon cut..Netko je gadno izgleda polupao lončiće ili ja nisam dovoljno informiran..No, kako god glavno da je Black Mallory definitivno u vrtuljku..🤗🤗🤗🤗🤗
Ovo sam negdje pred tri godine napisao. Malo je off topic, ali će pomoći u orijentaciji za ubuduće. Zapravo je naš vrijedni Babaq složio usporednu tablicu, pa ako kome pomogne:
R.McConnel / Dunhill - usporedna nomenklatura:
Barking road - 221b Baker street Black flake - Dark flake Boutique blend - Early morning pipe Covent garden - Nightcap Flake - Flake Highgate - De Luxe Navy rolls Marleybone - My mixture 965 Latakia mixture 1848 - My mixture BB 1938 Notting hill - Standard mixture Oriental square - Durbar Paddington - Royal yacht Oxford street - Standard mixture mellow Piccadilly circus - London mixture Ready rubbbed - Ready rubbed Shakespeare - Ye olde signe Regent street - Elizabethan mixture St. James park - Aperitif
Majka, Sokreos, Polerouter, v.milan, Nikša, PurgerVž, GrⒶna and Saymoran like this post
PurgerVž Hladan dim
Naslov: Re: Rattray's: Black Mallory 25.09.22 12:35