| Meerschaum | |
|
+13G.S.Patton MOVESHAKER strojo sinus --muki-- Darko Antiša ssekir75 imnik Damir dean bayro Davorin 17 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
dean Oblak dima
Broj postova : 1392 Join date : 12.01.2008 Age : 46 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 18:43 | |
| Jebate, švabo je zarazan, Bayro bjezi od mene! | |
|
| |
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17527 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| |
| |
Broj postova : 17527 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 18:48 | |
| Inače Davorine, hvala na "recenziji" meerice, da se vratimo na topic...Tvoje su mi informacije puno značile, ali i tvoje mišljenje. Ako ti tako kažeš - onda je to - to! | |
|
| |
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 18:55 | |
| Čuj nemoj da ljudi pomisle da sam neki vrlo veliki stručnjak za meerschaum, sreća je da ih imam par godine, pa sam nešto sitno naučil. I ubio sam prvu na greškama :-))) | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 18:58 | |
| Odsad si Davorschaum |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:00 | |
| Davorin je "Veliki Majstor" lože Pipeson, a nikakav Davorschaum - pa nije pjenica za kupanje! | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:01 | |
| Zakaj, kaj sam prvu ubil? Časna riječ bilo je to iz nehata. Nitko mi nije rekao da se nesmije prati u alkoholu. Istina jedan trenutak je bila stvarno čista i bijela ali je poslije počela ličiti na schaumšnitu. | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:02 | |
| A što se lože tiće, moramo pokrenuti akcije oko postavljanja organizacije, dosad imamo samo moto...... | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:23 | |
| Dosta za početak prijatelju! A kriteriji su jasni! Još samo moramo obred inicijacije smisliti! Možda trčanje u gaćama i cokulama vezanih očiju po Importanne galleriji! Sa lulom u ustima - naravno! | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:24 | |
| I mora užicati 2 kn za šekret |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:43 | |
| To! I kasnije otići na šekret. Sa povezom na očima! | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:47 | |
| I pogoditi pissoar od prve... | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:49 | |
| Tooooo! Bravo Meštre! | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:50 | |
| Tko fula sustiže ga "retrogusto" I pak smo |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:51 | |
| Točno - ovo neka Dean preseli u "ložu pipeson"! | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 20.04.08 19:52 | |
| Jesmo, nećemo više. Na kraju imamo i svoj kutak Loža Pipsona. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 11:57 | |
| Danas mi je Fubar postavio zanimljivo pitanje, na koje moram priznati nemam odgovor. Pa evo molim cijenjeno članstvo da napiše svoje odgovore na pitanje: Zbog čega meer (sa svim svojim pozitivnim pušačkim karakteristikama) nije popularniji i skuplji od vrijesa? Prvenstveno popularniji! |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 12:01 | |
| Po meni eventulani razlog bi bio taj što su meer pipe punooo osjetljivije nego briar. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 12:30 | |
| Ja ću samo malo proširiti, obzirom da sam Kruni bacio bubu u uho. I da, nije mi namjera rasprava u smislu ove su bolje od onih, Peterson je kvalitetniji od Savinelija ... čisto me iz filozofske dokonosti zanima. I vrijes i meer su 'potrošni i ograničeni resursi', nema ih beskonačno puno itd... E sad, ukoliko je činjenica da se u meeru dobija puno bolji okus nego u vrijesu, zbog čega onda lulaši koriste 90% (procjena od oka) lule od vrijesa? OK što Kruno kaže, zbog krhkosti, no smunjam da nama i vrijes lule baš tako često padaju. Ili je to samo marketinški trik jer je proizvođača kvalitetnih drvenih lula puno više i puno su jači od mahom turskih proizvođača meera? Ili je sve ipak stvar raspoloženja - ljepše je piti vino iz velike čaše nego 'gemišterice'... No definitivno, meer mora imati svaki pristojni lulaš koji drži do sebe, tako da ću se i ja, prije ili kasnije, prikloniti većini. |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 13:33 | |
| Pitanje je dobro, a odgovor, naravno razmišljanje s strane moje malenkosti, je jednostavan. Marketing je vjerovatno najvažnija stvar. Turska je ipak izvan ruke i nema takvu mogućnost širenja informacija kao jedna Italija, UK ili Danska. Vrijes je tradicionalni materijal ( kako god druge vrste drveta se ipak nikada nisu uspjele probiti na tržište makar je bilo pokušaja ). Ja lično za meer sam prvi put čuo ( i vidio ) u jednom starom Hollivudskom filmu, jednostavno nije bilo dostupnih informacija. Još i danas ljudi jednostavno nisu upoznati s "bijelim" lulama.
Drugo Vrijes je ipak obnovljiv izvor, a meerschaum nije. ( bar ne za jedno milion god ) Niska cijena meerschauma je prvenstveno činjenica jeftine radne snage u Turskoj. Po Turskim zakonima sirovi meer se nesmije izvoziti, samo u obliku lula, Stoga je valjda 90% lula proizvedeno u Turskoj. Inače meera ima samo u Turskoj i Tanzaniji, s time da ovaj drugi je bitno lošije kvalitete.
Bitno veća osjetljivost meer lula. Ja svoje lule od vrijesa nosim u kožnatim vrečicama u torbi s ostalim stvarima bez opasnosti. Lulu od meera se mora nositi u specijalno napravljenoj tvrdoj kutiji. Veće dimenzije i puno nepraktičnije za transport.
A i sama definicija "bolje i lošije", sigurno zavisi i od ukusa. Kako je nedavno Branko pisao o Talijanskoj tvornici lula koja je proizvodila 100.000 lula mjesečno.... Oni su odgojili svoje pušaće na vrijesku, ni na jednom drugom materijalu. Vjerovatno bi se moglo naći još razloga, da ne filozofiram previše. | |
|
| |
dean Oblak dima
Broj postova : 1392 Join date : 12.01.2008 Age : 46 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 13:42 | |
| prvo dostupnpst vrijesa je prvi faktor naspram meera,. Drugo jest oosjetljivost meera kako je i Davorin rekel. Trece, drvo je nekako toplije, prirodnije (mada su oboje prirodni matrijali) i daje neki svoj okus koji nije nuzno nepozeljan. Trece jest da vrijes mozemo bojati u razlicitim bojama, meer se u principu prodaje bijeli. I zadnje bi mogao usporediti sa HDTV i Bluerayaom, Beta i VHSom te Otto i Vankelovim motorima, uvijek jedan standard pobjedi i preuzme. No ako gledamo neku povjest lule, osim od cistog kamena u davninama, lula je uvijek bila od drveta. Pa prva tvornica je BC koja je ako se ne varam i populalizirala vrijes koji raste na mediteranu. | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 13:45 | |
| Ma sada mi sinula još jedna usporedba: Nije uvijek ono najbolje uspjelo na tržištu, nego je bio diktat velikih proizvođača. Kako se sjećaju stariji, bio je na početku rat video standarda. U početku su bili Video 2000( Phillips), Beta ( Sony) i VHS ( konzorciji više firmi ) Tehnički superioran je svakako bio sistem Beta ( koristi se i danas za profi snimanje ) a najlošiji VHS. Pošto ga je podržao največi broj proizvođaća istisnuo je sve ostale s tržišta.
Ista priča s PC-om Appleom. IBM je otvorio standard i svi su ga počeli kopirati i osvojili tržište. Machinthos koji je bio 100 godina naprijed ( GUI, miš ) je bio zatvoren i zato sada drži par posto tržišta. Neću više filozofirati. Kome se sviđa meer neka ga koristi. Imam ih 4 u kolekciji, a mislim je i proširiti. Ipak svakodnevno pušenje ( i ovaj trenutak ) je u vrijesku.
upravo me Bayro pretekao, ali kad sam već napisao....... | |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 13:46 | |
| | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 13:46 | |
| Mislim da se i meer može bojati.Vidjeh neke žute i smeđe varijante u internet ponudi. |
|
| |
| Naslov: Re: Meerschaum 21.04.08 13:48 | |
| Da ozbiljni prodor meera je bio ( barem u Austro Ugarskoj ) kod Strambacha u Vienni. 1904 su pokrenuli proizvodnju, čak bilježe da ih je i Njegovo Visočanstvo jednom posjetilo. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Meerschaum | |
| |
|
| |
| Meerschaum | |
|