| Usnik od roga/kosti | |
|
+4bayro wranjo123 Ignoro Marko1980 8 posters |
Autor/ica | Poruka |
---|
Ignoro Gasi mi se lula
Broj postova : 169 Join date : 07.10.2018 Age : 39 Lokacija : Split Omiljeni duhani : Orlik: G/S; G.L.Pease: Virginia Cream; Capstan, MB: Navy Flake
| Naslov: Usnik od roga/kosti 26.08.19 2:10 | |
| Draga braćo lulaši, vidia sam jednu krasnu staru polovnjaču GBD na pazariću, ali usnik joj je od kosti/roga pa je nisam još kupio. Nemam iskustva s tim, pa vas molim za savjet oko čišćenja. Ima li smisla da se upuštam u čišćenje, može li taj usnik u alkohol? Hvala... PS. Forum je naglo oživio zadnjih par dana, valjda se nazire kraj ljeta.... | |
|
| |
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 8:38 | |
| Pravi rog ili imitacija? Ako je pravi rog - nemoj uzimati. _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
Ignoro Gasi mi se lula
Broj postova : 169 Join date : 07.10.2018 Age : 39 Lokacija : Split Omiljeni duhani : Orlik: G/S; G.L.Pease: Virginia Cream; Capstan, MB: Navy Flake
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 9:54 | |
| - bayro je napisao/la:
- Pravi rog ili imitacija?
Ako je pravi rog - nemoj uzimati. Izgleda dosta staro pa je valjda pravi rog ili kost, a svakako je ne bi pušia gadi mi se malo rog... Možda bi je sredia, pa malo gleda i onda proslijedia na ebay ili sl... | |
|
| |
Marko1980 Oblak dima
Broj postova : 1590 Join date : 20.03.2019 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Carolina Red Flake w/Per, Spark Plug, JackKnife Plug
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 10:02 | |
| Kao što je Bayro već puno puta napomenuo, a i praktički svi koji bi se spotakli na to pitanje, pušenje, a i obrada (restauracija npr.) roga, kosti i takvih biomaterijala (za slučaj da ih ima još) je akutno opasna po zdravlje zbog neizbježnog kontakta s mikroorganizmima svih mogućih vrsta koji se u takvom hranjivom biomaterijalu nalaze. Svi su ti mikroorganizmi dormentni (ne mogu se sjetiti hr izraza, ako postoji, ajmo slikovito reć - spavaju i čekaju prvu žrtvu), no jednom kad ih inhaliraš, tko zna na koji će te način pozdraviti. Zamisli inhalirati spore koje jedva čekaju vlagu i toplinu tvojih pluća kao idealne uvjete za razvoj, rast i razmnožavanje, a hranit će se, pogodi čime.
No ajmo, čisto akademski, predložiti doskočicu koja nas može riješiti tih briga. IRB npr. ima gama komoru koja ako se dobro sjećam koristi kobalt-60, isto kao i medicinska radioterapija. Razlika je u snazi zračenja kao i u fokusiranosti snopa. Medicinska radioterapija fokusirano cilja samo maligne strukture unutar zdravog tkiva. Ova na Ruđeru - samo izađe iz oklopa, ubije sve u prostoriji i vrati se natrag. U prostoriji se mogu naslagati kutije i kutije kontaminiranog medicinskog materijala i sterilizirati ga bez da ga treba i otpakirati. Znam da su ljudi znali provući hrastov namještaj labirintom olovnih zidova do te centralne prostorije, ozračiti ga i vratiti doma bez da ikad više čuju hrsk-hrsk raznih kukaca i njihovih larvi kako ga proždiru i uništavaju.
Isto se može i s lulama, ali bio bi vam potreban insajder voljan učiniti vam tu uslugu. Njima to nije nikakav trošak, Co-60 se raspada jednako, koristili ga ili ne. Trebalo bi staviti vaš paket uz sve druge u sljedećoj turi i vratiti vam ga. Nema tog virusa, žohara ni štakora koji bi preživio.
I što sad, imate apsolutno sterilni usnik od slonove kosti, kraj priče? Pa ne. Slonova kost se vlaži tijekom pušenja što opet stvara idealnu hranjivu podlogu za nove oportune mikroorganizme da se nasele. Pitanje je samo, bi li se takva situacija imalo razlikovala od npr. usnika od bambusa, ili da odemo korak dalje, same lule koja je od drva i ima dijelova koji se ne ugriju ni približno dovoljno za sterilizaciju. Ovako na pamet rekao bih da je drvo ipak manje rizično jer mikroorganizmi koji mogu naštetiti nama, obično nemaju interes za drvo, a oni koji bi omastili brk u drvu, obično nemaju interes za nas. No kost je životinjskog porijekla i sličnosti između nje i nas su prevelike da bih osobno ikad riskirao.
Disclamer: svaka anti-sličnost s dramatično predstavljenim (čak i zaraznim!) ali čistim znanstveno-fantastičnim učincima radijacije u seriji Černobil je namjerna. | |
|
| |
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 12:11 | |
| Uglavnom, izbjegavati sve takve biomaterijale zbog navedenih razloga koje je Marko znanstveno obrazložio, rogove, kosti, ku..ce, palce. A IRB je Institur Ruđer Bošković. _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
Ignoro Gasi mi se lula
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 16:29 | |
| Čovječe, sad me strah šta san uopće pomislia na kupovinu Uspješno ste me razuvjerili... hvala na brizi Ukratko, pušimo biljke iz biljki... Primjerice plumcake koji upravo gori u Stanwellici | |
|
| |
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 16:46 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 17:57 | |
| ...pa niti to. A to da pušimo biljke iz biljki (i pijemo, da ne bi bilo zabune!) to je normalna stvar. A kako se prema toj jedinoj prirodi koju imamo, ponašamo, es is ganz andere frage! _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
Horla Hladan dim
Broj postova : 824 Join date : 24.01.2018 Age : 44 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 18:10 | |
| More volim dobro oglodati jagnjeće pikljeve;))) | |
|
| |
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 18:20 | |
| Sve se slazem s Markom. Koji put koristim prstene i nastavke od pravog roga... naravno uz punu zastitu kod obrade, a miris koji se pritom siri... je katastrofa... 😱 | |
|
| |
Horla Hladan dim
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 18:22 | |
| - Davorin je napisao/la:
- Sve se slazem s Markom. Koji put koristim prstene i nastavke od pravog roga... naravno uz punu zastitu kod obrade, a miris koji se pritom siri... je katastrofa... 😱
Miris, zapravo smrad, kosti... Kao kod zubara. | |
|
| |
Horla Hladan dim
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 18:24 | |
| Nego, šta mislite o tamperima od rogova i kostiju? | |
|
| |
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 26.08.19 18:43 | |
| pa svi tamperi, bi trebali imati na kraju imati metalni dio... bar po mojoj viziji, jer tamperom, na kraju pušenja, blago ostružem unutrašnjost žarnice... a onda materijal i nije bitan, osim estetskog dijela | |
|
| |
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 31.08.19 13:07 | |
| Krasni elaborat Marko! Rog za ukras, iako mi se to čini malo staromodno. Nema potrebe ubijati životinje zbog toga. | |
|
| |
Horla Hladan dim
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 06.09.19 19:16 | |
| - Leo je napisao/la:
- Krasni elaborat Marko!
Rog za ukras, iako mi se to čini malo staromodno. Nema potrebe ubijati životinje zbog toga. Ne moraš ih ubijati. Ja rogovlje nalazim u prirodi kada jelenska divljać menja iste.
Zadnja promjena: Horla; 06.09.19 23:29; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 06.09.19 22:38 | |
| Naravno | |
|
| |
oliohardi Oblak dima
Broj postova : 1829 Join date : 02.05.2017 Age : 63 Lokacija : Šabac Omiljeni duhani : Gawith Hoggart&Co#20 Latakia mixture,Deecons Dawnfall,Dunhill BB1938 ,C&D Da Vinci,Nightcup,London mixture
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti 07.09.19 11:26 | |
| Jeste,al onda nista od srneceg gulasa | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Usnik od roga/kosti | |
| |
|
| |
| Usnik od roga/kosti | |
|