Broj postova : 31 Join date : 03.09.2020 Age : 38 Lokacija : Zagreb
Naslov: Glinena lula 22.03.21 19:40
Ponekad radim neke stvari od gline pa sam odlučio složiti i jednu lulu.
Ovo je faza nepečene gline. Nakon što lula provede 12-ak sati na i oko 950°C, postat će boje terakote i, uslijed gubljenja vode, smanjit će se 10-ak posto.
ssekir75, Lodir, Branislav, Marko1980, Sokreos, ilustrišimuš Batorić, Polerouter and like this post
Sokreos Hladan dim
Broj postova : 978 Join date : 03.04.2019 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : Fayyum, Salty Dogs, Louisiana Broken
Naslov: Re: Glinena lula 22.03.21 19:48
Super izgleda. Jesi pravio nekakav kalup?
ermallion Prva lula
Naslov: Re: Glinena lula 22.03.21 19:50
Sokreos je napisao/la:
Super izgleda. Jesi pravio nekakav kalup?
Ne, ovo je ručno oblikovano, bez kalupa ili lijevanja.
ssekir75, Lodir, Marko1980, Sokreos and Vortimejovrh like this post
Sokreos Hladan dim
Broj postova : 978 Join date : 03.04.2019 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : Fayyum, Salty Dogs, Louisiana Broken
Naslov: Re: Glinena lula 22.03.21 21:19
Auu, svaka čast, bravo.
Lodir Peče me jezik
Broj postova : 377 Join date : 26.11.2011 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : SAV Special Tobacco, CD Three Friars, ORL Golden Sliced, McB Virginia N°1, PTR Irish Oak
Naslov: Re: Glinena lula 22.03.21 23:01
Izvrsno izgleda, svaka čast. Jako me zanima završeni proizvod! A čini mi se i da bi im super stajao i ugravirani logo Dim Lule
ssekir75 and Sokreos like this post
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Glinena lula 23.03.21 7:28
Stvarno jako lijepa. Nadam se da će biti koja slika kad bude pečena. Ima li neko iskustva, kako se puše glinene lule i koja je razlika u odnosu na vrijes?
ermallion Prva lula
Naslov: Re: Glinena lula 23.03.21 8:43
Sokreos je napisao/la:
Auu, svaka čast, bravo.
Hvala!
Lodir je napisao/la:
Izvrsno izgleda, svaka čast. Jako me zanima završeni proizvod! A čini mi se i da bi im super stajao i ugravirani logo Dim Lule
Hvala, i mene zanima kako će to na kraju ispasti. Trebala bi se skupiti još 5-10% i bit će mat ciglaste boje nakon pečenja.
v.milan je napisao/la:
Stvarno jako lijepa. Nadam se da će biti koja slika kad bude pečena. Ima li neko iskustva, kako se puše glinene lule i koja je razlika u odnosu na vrijes?
Hvala! Bit će slika, doduše proći će još nešto vremena do pečenja jer mi se ne isplati paliti dok ne skupim materijala za popuniti peć.
Pušio sam klasičnu glinenu lulu, no one su podosta tanjih zidova i rađene su od drugog tipa gline (tzv. kamenina). Ova koju posjedujem ima poveliku žarnicu pa je dosta teško držati ju upaljenom, dosta se zagrijava i nemoguće ju je držati među zubima. S druge strane, dim je prilično suh i nekako neutralnog okusa. Jednostavna je i za održavanje; ne treba upušavanje, može se čisiti vodom ili, još bolje, vatrom.
Ova lula koju sam napravio, modelirana je od terakota gline koja ima nešto drugačija termička svojstva u odnosu na bijelu kameninu. Nisam siguran da li će biti bolja u odnosu na kameninu, ali test će reći svoje. Deblji su zidovi tako da će i to utjecati na cijelu priču. Usnik je prilično duži što bi trebalo utjecati i na temperaturu dima.
Matko, Lodir, Marko1980, Sokreos, ilustrišimuš Batorić, Polerouter and v.milan like this post
ssekir75 Oblak dima
Broj postova : 3060 Join date : 07.11.2009 Age : 48 Lokacija : Bela Crkva - Banat Omiljeni duhani : McB Plumcake, McB Scottish, CD Mississippi Mud, ST Balkan Latakia, BN Classic, WOL Classic
Naslov: Re: Glinena lula 23.03.21 19:11
lepo oblikovano, nema šta. ne znam samo hoće li joj biti nešto dok ne dođe do peći. zbog sušenja i sl.
imnik Oblak dima
Broj postova : 3189 Join date : 05.11.2009 Age : 49 Lokacija : Beograd
Naslov: Re: Glinena lula 23.03.21 20:33
Svaka cast
ermallion likes this post
ermallion Prva lula
Naslov: Re: Glinena lula 24.03.21 8:41
ssekir75 je napisao/la:
lepo oblikovano, nema šta. ne znam samo hoće li joj biti nešto dok ne dođe do peći. zbog sušenja i sl.
Osim ako mi ne ispadne iz ruku dok ju prenosim do peći, ne bi trebalo biti ikakvih problema. Dobro formulirana glina ne puca prilikom pravilnog sušenja, a ovo na slici je već potpuno suha glina.
ermallion Prva lula
Naslov: Re: Glinena lula 24.08.21 11:15
Obećao sam da ću staviti gotove lule. Jednu sam prodao - na žalost ili na sreću - prije nego sam stigao ufotkati pa evo ova koju sam zadržao i iz koje se redovito puši.
Sokreos, Polerouter, v.milan and PerB like this post
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
Naslov: Re: Glinena lula 12.10.21 19:51
v.milan je napisao/la:
ma super je dok ti ne ispadne kao meni moja... Uglavnom, nist posebno. i vruca za drzati...
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Glinena lula 12.10.21 20:24
Lakeman je napisao/la:
ma super je dok ti ne ispadne kao meni moja... Uglavnom, nist posebno. i vruca za drzati...
Šteta. Ova je baš bila čitalačka.
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
Branislav and Sokreos like this post
v.milan Oblak dima