Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 07.08.14 3:29
staklenke sa gumenom brtvom su najbolje rjesenje, ali o tom smo vec pisali...
Tomo1978 Hladan dim
Broj postova : 735 Join date : 25.09.2014 Age : 46 Lokacija : Rijeka Omiljeni duhani : McClelland legend, Frog Morton Cellar, Prince Albert, Sutliff Christmas spice
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 01.10.14 14:27
imam jednu nedoumicu koju cete vi iskusne duhanđije bez problema riješiti. imam jedno 3 vrećice razlicitog duhana i to ce mi potrajat sigurno preko mjesec dana i vise posto ce uletit jos koja kutijica ili vrecica sigurno. e sad, da li da prebacim taj duhan negdje (imam staklenke) ili da ga ostavim u original pakovanju (svi su u 50g vrecicama ili pouch kako bi se reklo)?
kamarad igorrr Oblak dima
Broj postova : 2437 Join date : 14.06.2013 Age : 53 Lokacija : Sveta Nedelja Omiljeni duhani : sve što gori.... bez plamena
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 01.10.14 15:34
Samo puši iz vrećice, pazi da su zatvorene. Mjesec dana će biti ok. Samo ih ne gnječi po torbama i džepovima. Duhan se usitni pa ne valja. Staklenke su odlične za čuvanje na duže vrijeme ili za kućnu uporabu, kad imaš svoj duhan koji redovito pušiš često. Ako se i posuši, navlaži i guraj dalje, mrvljenje je puno veći problem.
Tomo1978 Hladan dim
Broj postova : 735 Join date : 25.09.2014 Age : 46 Lokacija : Rijeka Omiljeni duhani : McClelland legend, Frog Morton Cellar, Prince Albert, Sutliff Christmas spice
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 01.10.14 15:43
kamarad igorrr je napisao/la:
Samo puši iz vrećice, pazi da su zatvorene. Mjesec dana će biti ok. Samo ih ne gnječi po torbama i džepovima. Duhan se usitni pa ne valja. Staklenke su odlične za čuvanje na duže vrijeme ili za kućnu uporabu, kad imaš svoj duhan koji redovito pušiš često. Ako se i posuši, navlaži i guraj dalje, mrvljenje je puno veći problem.
zaboravio sam napomenuti da su sve vrecice u jos jednoj planenoj zatvorenoj tako da mislim da bi btrebalo onda to bit ok. hvala na odgovoru !
Gost Gost
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.02.15 1:42
vidim da se puno pričalo o temi na raznim mjestima ali da bih bio siguran:
kesicu od 40-50 grama koju planiram da spalim u narednih 4-5-7 mjeseci ne moram da prepakujem u teglu jer se za toliko neće oštetiti? (ne otvaram ih dok ne krenem da dimim a onda potrošim za 10-ak dana)
limenku koju sam načeo i uzimam po malo i planiram da spalim u narednih 2-6 mjeseci bolje da prespem u teglu? I smijem li onda iz te tegle jednom u 10 dana da uzmem duvan i presipam u zip vrecicu koja mi sluzi za dnevne potrebe?
Rakija Oblak dima
Broj postova : 3280 Join date : 25.03.2013 Age : 37 Lokacija : Opatija Omiljeni duhani : Oni kaj se dimiju kad ih vužgaš...
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.02.15 10:35
sve što je tvornički zatvoreno može stajati prilično dugo, tako da s time nemaš straha. Ako otvorene ne namjeravaš popušiti ubrzo (kroz mjesec dana), onda ih je preporučljivo staviti u teglice, da se ne presuše.
Limenke inače dobro čuvaju duhan, tako da ga slobodno drži u limenci i pomalo vadi i puši. kad primjetiš, kad i ako primjetiš da se počinje sušiti, prebaci u teglicu i navlaži po potrebi.
Tomo1978 Hladan dim
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.02.15 11:13
vidiš. meni se o. choice, presbyterian i ashton osusili toliko da sam ih morao vlažiti i svi su u limenkama a ovi u vrecicama su ostali ok. jedino je navy zadrzao svoju vlažnost
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 39 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.02.15 11:59
Tomo, ako držiš u limenki, obavezno nekoliko slojeva najlona između poklopca i limenke, limenka nakon otvaranja ne dihta dobro, pečat je otišel.
Tomo1978 Hladan dim
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.02.15 12:04
foksieloy je napisao/la:
Tomo, ako držiš u limenki, obavezno nekoliko slojeva najlona između poklopca i limenke, limenka nakon otvaranja ne dihta dobro, pečat je otišel.
aha! e vidiš, to nisam znao
gstaraz Hladan dim
Broj postova : 955 Join date : 18.07.2013 Age : 52 Lokacija : Rijeka Omiljeni duhani : Oriental, Virginia, Latakia
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 15.03.15 20:25
U Plodinama imaju kineske od 750 ml. po smiješnim cijenama.
Pošto ne dihtaju, gumu (koja više liči na plastiku) treba baciti i u milleru ima za kupiti pakete zamjenskih guma koje savršeno sjedaju. Paradox je da na kraju više košta guma od staklenke, al eto, cijena je oko 20 kn za 750 ml. gumica + staklenka.
U njih stane recimo 5 uredno složenih kutijica Navy flake-a od 50g. (zajedno sa limenim kutijicama).
To je best buy na kojeg sam naletio kod nas.
Tomo1978 Hladan dim
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 04.05.16 16:40
Malo da ozivim temu. Imam oko 50g jednog duhana u staklenci. Sad sam dobio jos 50g tog istog. Da li je ok da tu novu limenku pridruzim ovoj starijoj zalisi? Oce se desit neka nuklearna reakcija u kvalitetama? 😃
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17526 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 04.05.16 17:06
Neće. Izmiješaj i pusti jedan dan. Ako je mješavina i dalje presuha stavi humidrol na par sati. I to je to.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Tomo1978 Hladan dim
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 04.05.16 17:15
Pa ubacim u teglu i malo zašejkam ili da ukradem ženi kuhaču ☺
Broj postova : 17526 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 04.05.16 17:19
Malo izmiješaš i to je to. Pusti kuhaču.
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 04.05.16 21:37
To je najsigurnija metoda ovlaživanja zapravo.
FranjoTheWolf Prva lula
Broj postova : 53 Join date : 20.09.2016 Age : 26 Lokacija : Varaždin Omiljeni duhani : Mac Baren Tobacco, vanilla cream
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 15.04.17 12:36
Neznam dal ja dobro čuvam duhan, ja ga ostavim u originaloj vrećici u kojoj je kupljen, samo ga omotam vrećicama, onim za škrinju, uzmem ono pakiranje od duhana, stavim u tu vrećicu, isišem zraka malo, stavim u još jednu vrećicu, isto isišem zraka, pa onda u onu vrećicu sa zipom kaj je za vakuum da nejde zrak nutra van, pa isto isišem zrak van i zatvorim
A tada ga spremim u ormar gdje mi je odjeća koju ne nosim, tako da je na mračnome,
već imam mnogo prakse kod takvog pakiranja i čuvanja, nije teško opće, a duhan kao da je novi
dado Oblak dima
Broj postova : 1048 Join date : 05.01.2017 Age : 57 Lokacija : Zagreb, VK, Landshut Omiljeni duhani : Arango BS, clan! Pure Latakia!
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 15.04.17 21:36
Jel i iz ormara isišeš zrak? ☺
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 15.04.17 22:52
dadost je napisao/la:
Jel i iz ormara isišeš zrak? ☺
Normalno. To se podrazumijeva!
Antiša Oblak dima
Broj postova : 1760 Join date : 23.06.2008 Age : 39 Lokacija : Sofija Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.04.17 10:58
FranjoTheWolf je napisao/la:
ja ga ostavim u originaloj vrećici u kojoj je kupljen, samo ga omotam vrećicama, onim za škrinju, uzmem ono pakiranje od duhana, stavim u tu vrećicu, isišem zraka malo, stavim u još jednu vrećicu, isto isišem zraka, pa onda u onu vrećicu sa zipom kaj je za vakuum da nejde zrak nutra van, pa isto isišem zrak van i zatvorim
A tada ga spremim u ormar gdje mi je odjeća koju ne nosim, tako da je na mračnome,
Ti to stvarno radiš?? Dakle, vrištim...
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.04.17 11:04
...kasnije isiše zrak i iz sobe i ulazi po duhan skafanderom! Ili ga ispali u orbitu pa zamoli braću Ruse sa stanice "Mir" da mu pri povratku donesu svaki put par grama!
Sokreos and Ninoje like this post
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 39 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.04.17 11:34
Mislim da imaš dva koraka vakumiranja previše.
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.04.17 11:41
Najmanje dva... 😱
dado Oblak dima
Broj postova : 1048 Join date : 05.01.2017 Age : 57 Lokacija : Zagreb, VK, Landshut Omiljeni duhani : Arango BS, clan! Pure Latakia!
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 16.04.17 19:52
Franjo nemoj nam šta zamjerit ali ovaj forum nam je ispušni ventil i razbibriga od svakodnevnih obveza pa malo zeke ne fali!
FranjoTheWolf Prva lula
Broj postova : 53 Join date : 20.09.2016 Age : 26 Lokacija : Varaždin Omiljeni duhani : Mac Baren Tobacco, vanilla cream
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 18.04.17 9:18
Uglavnom, dal još netko vakuumira duhan koliko ga ja vakuumiram ?
dado Oblak dima
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging) 18.04.17 9:32
Jok, jok! Staklenka sa gumenim dihtungom (emezeta ili ikea)
Sponsored content
Naslov: Re: Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging)
Spremanje i sazrijevanje duhana (Cellaring and aging)