Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Ivo Oblian Lule 16.07.14 17:11 | |
| Kopao po staroj dokumentaciji, očito da je vrijeme godišnjih i puno manje posla, i naletio na stari katalog sa izložbe Ive Obliana. Za one koji ne znaju, ta osoba je mene "zarazila" izradom lula. Kod njega sam učio prve korake same izrade, kao i prateću filozofiju. Ukratko čovijek za sva vremena, koji je mogao u drvetu napraviti ono što je njegova široka imaginacija mogla zamisliti. Za razliku od nekih naši majstora, koji su prirodno nadareni, ukratko mali Mozarti, pa su sve sami isisali iz prsta , čast iznimkama, meni nije strano reči da sam kod Ive naučio puno, i to me je usmjerilo dalje, a da me i danas inspirira. Lule su mu --- jedinstvene. Ovu su radovi krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Ivo nije koristio nikakve sofisticirane alate, mala pilica, đepni nožić i puno šmirgla. Ni obrada nije bila nikakva posebna, poslije obrade, eventualno bajca, samo pčelinji vosak.... ali bila su to posebna dijela... Doba dok baš internet nije šljako, i nije bilo doći do informacija ( i ideja ) baš lako.... Što je najvažnije, sve njegove lule se puše savršeno.... | |
|
Gost Gost
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 16.07.14 17:45 | |
| |
|
Gost Gost
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 16.07.14 17:47 | |
| Iako su radene prije 2 3 desetljeca i danas izgledaju moderne i futuristicke
|
|
gstaraz Hladan dim
Broj postova : 955 Join date : 18.07.2013 Age : 52 Lokacija : Rijeka Omiljeni duhani : Oriental, Virginia, Latakia
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 16.07.14 17:56 | |
| jako zanimljivo... one "školjke" sa druge slike su fascinantne; a na svima se vidi totalno "posjedovanje" materijala.
Hvala na slikama! gušt ih je pogledati.
(imaš li koju njegovu lulu ? )
| |
|
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 16.07.14 18:04 | |
| Cetiri komada.... Nazalost ne veci broj. Negdje na forumu su i slike | |
|
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 39 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 16.07.14 18:08 | |
| | |
|
gstaraz Hladan dim
Broj postova : 955 Join date : 18.07.2013 Age : 52 Lokacija : Rijeka Omiljeni duhani : Oriental, Virginia, Latakia
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 16.07.14 18:35 | |
| thanks na linkovima foksieloy, baš su lijepe | |
|
kamarad igorrr Oblak dima
Broj postova : 2437 Join date : 14.06.2013 Age : 53 Lokacija : Sveta Nedelja Omiljeni duhani : sve što gori.... bez plamena
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 17.07.14 14:54 | |
| Kapa do poda... Ovakvi ljudi me uvijek podsjete na to koliko čovjek može biti kreativan, velik i ogroman u svome djelu/stvaranju. U svakom komadu se vidi osobna skromnost stvaratelja, poštovanje prema materijalu i raskoš talenta... Još jednom, kapa do poda... | |
|
Gost Gost
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule 17.07.14 20:53 | |
| prave male skulpturice! |
|
Sponsored content
| Naslov: Re: Ivo Oblian Lule | |
| |
|