Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
Naslov: Izrada "hand cut" usnik 03.02.24 16:49
Pošto je nedavno bilo pitanje na tu temu, evo malo informacija i slika, koje ilustriraju proces izrade usnika od akrila, ili plexiglasa, kao se to narodski kaže...
Handcut usnik radi se od šipke akrila. Upravo imam narudžbu za dvije lule sa vrlo specifičnim usnicima, tako da sam se bacio na posao . Pošto ne tokarim, iz usluge mi je moj tokar zabušio srednju rupu, 3 mm i 2 mm promjera, zadnjih 12 mm, te grubo formirao oblik
Sada se ucrtaju linije obrade i formira zadnji dio, s malim glodalom. Grubo se prebrusi da se dobiju dvije paralelne stranice
Vrijeme je za turpije, i pomalo usnika dobiva svoj grubi oblik
prelazi se na finu turpiju, oprezno se formira "gumb" mjesto zagriza, još uvijek je glavni alat turpija
Poslije dosta ručnog rada usnik počinje dobivati finalni oblik.. sada je već vrijeme za brusne papire. Sitne izbočine i dorada oblika, paziti da su strane simetrične i jednako debele, radi se papirom gradacije 120. Kada je oblik zadovoljen, prelazi se na 240.
Finalno se završava sa gradacijom 500... i onda ide poliranje. Prvo poliranje služi da se vide eventualni risovi i ogrebotine, ali i moguće sitne greške u simetriji. Poslije popravka ponovo poliranje. Polir pasta je srednje gradacije, s muslinskim kotačem. Sada je usnik spreman za finalno pripasivanje s lulom i savijanje, sa vrućim zrakom
Obično kada kažem da usnik znade uzeti i 40% vremena izrade lule, u korelacije i s cijenom, prosti puk se čudi
bayro, wranjo123, Sokreos, Slajs, Polerouter, v.milan, Nikša and like this post
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Potpuno drugi materijal. Obično poliacetal ili neka druga slična termo plastika, koja ima dozu elastičnost .. Meta akril je vrlo krt materijal i lako puca, zato nije dobro riješenje da bude pero lule... (tenon)
Sokreos, v.milan and Vortimejovrh like this post
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Davorine, svaka ti čast na trudu, i to ne samo za izradu usnika, nego i na opisu postupka s jasnim detaljima na svakoj fotografiji. Vjerujem da je ovo primjer kako novi lulaši mogu učiti i jasnije si približiti postupak izrade usnika za lulu. Umjetnost!
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
Hvala, nikada nisam ništa htio kriti, a za svakog tko počinje, ili proba, raditi lule, sve informacije su na raspolaganju.. Bile i bit će... Na zadnjem druženju se spominjalo Danijela Mustran.... Pa bio je na ovom forumu... Nick. muki... Od ovdje je krenuo😁
Sokreos, Nikša and GrⒶna like this post
Sokreos Hladan dim
Broj postova : 978 Join date : 03.04.2019 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : Fayyum, Salty Dogs, Louisiana Broken
Bravo, svaka čast, pogođena suština, prikazana je izrada po fazama što često bude problem neiskusnima. Danijel je moj sugrađan, nisam se s njime našao i upoznao, nadam se jednom kad se vratim kući. Ne znam kakvo je u opće stanje u Osijeku što se tiče lulara i lulaša.
GrⒶna Peče me jezik
Broj postova : 395 Join date : 07.01.2023 Age : 27 Lokacija : Rijeka Omiljeni duhani : McConnell Oriental i Notting Hill. Peterson MM 965, Wellauer Balkan Mixture i English Blend.
Ma Danijel je aktivan 100 na sat! Pratim ga na fcb. i svaki dan izbacuje nove i super izgledaju!
Davorine hvala ti puno na trudu! Respect!
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Izrada "hand cut" usnik 05.02.24 9:07
to je jedna od rijetkih vještina koju bih želio usavršiti jer sam hrpu dobrih lula prodao jer mi se nije svidjao usnik, a raditi novi bi me koštalo nekoliko puta više od same lule. inače, pročitao sam da george dubois uzima 200ak $ za usnike za high end lule, ali da su identične replike čak i s logom na usniku.