Primijetio sam kod Savinelli lula, npr. kod istog modela, rustikalna završna obrada je jeftinija do 20-ak eura u odnosu na glatku. Je li to inače pravilo? Koji vi izgled više preferirate? Ima li to osim izgleda, neke druge prednosti ili pak mane?
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Rustikarene su po pravilu jeftinije jer se rustikacijom sakriju sve rupice ili površinski nedostaci vrijesa. Također, pošto se poslije rustikarenja ne vidi grain, obično za rustikarene lule idu estetski lošiji komadi vrijesa. Ja imam 2 rustikarene i 2 glatke i što se samog pušenja tiče mnogo je više do lule nego do površinske obrade. Neki tvrde da zbog veće površine rustikarene lule bolje disipiraju toplinu, mada osobno nisam siguran koliko je to zaista primjetno. E sad, ne mogu reći da preferiram jedno ili drugo. Naravno da je ravna lijepša ako je grain zanimljiv, ali to uvijek ima i svoju cijenu. A lijepa rustikarena lula može biti vrlo atraktivna i dosta jeftinija.
bayro, Branislav, Sokreos and nick_praskaton like this post
Sokreos Hladan dim
Broj postova : 978 Join date : 03.04.2019 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : Fayyum, Salty Dogs, Louisiana Broken
Lepo receno @v.milan Jedino moram da dodam da poznati majstori ne rade da bi sakrili nedostatke kad rustificiraju kao lule iz fabrike vec da bi naglasili grain, dakle ne znaci da je to uvek lose parce vresa.
Ja volim dobar grain (a ko ne voli) ali rustifikacija moze da bude vrlo lepa, osecaj u ruci je bolji i jos ako je natural finish pa poprimi boju od koriscenja onda je top!
Sokreos, nick_praskaton and GoranMisic like this post
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1404 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Lepo receno @v.milan Jedino moram da dodam da poznati majstori ne rade da bi sakrili nedostatke kad rustificiraju kao lule iz fabrike vec da bi naglasili grain, dakle ne znaci da je to uvek lose parce vresa.
Ja volim dobar grain (a ko ne voli) ali rustifikacija moze da bude vrlo lepa, osecaj u ruci je bolji i jos ako je natural finish pa poprimi boju od koriscenja onda je top!
Mislim da pjeskarenje naglasi grain dodatno, jer istakne godove u drvetu. Rustikarenje obično sakrije grain. Moram priznati da nisam nikada vidio rustikarenu lulu sa naglašenim grainom (mada je moguće da postoji).
nick_praskaton likes this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
@nick_praskaton mislim da si u naslovu teme promašio; nedostaje ti pjeskarena, kao zasebna kategorija.
Svaka od njih ima svoje prednosti i svoje mane, jednako tako, svaki finish ima svoje poklonike.
Meni su osobno pjeskarene lula favorit (posebno DMP, jer se istaknu lijepu godovi i ono što Talijani nazivaju "venatura"), iako ovaj čas pušim iz rustikarene Lorenzo lule. . Bitno je da se dobro puše.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
nick_praskaton and GoranMisic like this post
nick_praskaton Prva lula
Broj postova : 75 Join date : 13.02.2021 Age : 43 Lokacija : Solin (Salona) - Split (Spalato)
Mislim da pjeskarenje naglasi grain dodatno, jer istakne godove u drvetu. Rustikarenje obično sakrije grain. Moram priznati da nisam nikada vidio rustikarenu lulu sa naglašenim grainom (mada je moguće da postoji).
Moja greška, mislio sam na peskarenje.
bayro and nick_praskaton like this post
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2077 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Sve je receno vec, no samo da dodam da obicne lule cesto brze primaju patinu i gube boju nego pjeskarene ili rustikarene. (Pri tome ne mislim na lakirane lule nego one obicne s karnaubom). Meni su isto favorit pjeskarene. A sto se tice pusenja ne vidim neke razlike u finisu.
Branislav, Sokreos and nick_praskaton like this post
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Broj postova : 17525 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Ne znam koliko je pametno ali pošto sam fan rustifikacije kupio sam polovnu Spitfire by Lorenco (dosta dobra) da bih probao sam uraditi delimičnu rustifikaciju. Javiću šta je ispalo.
Marko1980 and nick_praskaton like this post
nick_praskaton Prva lula
Broj postova : 75 Join date : 13.02.2021 Age : 43 Lokacija : Solin (Salona) - Split (Spalato)
Samo naprijed, ali kao i s upuštanjem u bilo što s čime prije nisam imao posla, uuuuuvijek prvo proučiti literaturu, pa čak i ako se youtube može nazvati literaturom, samo kritično prema njemu, svega se nađe. Ali nema goreg osjećaja nego kad nešto usereš i onda naknadno nađeš sve lijepo objašnjeno na youtubeu. Pa evo samo da ne bi kasnije bilo kajanja. A za dobar posao naravno treba i vježbe, tako da ne bih ni pomišljao odmah rustificirati lulu prije nego si dam oduška na fejkovima izrezanim iz komada kakavog starog hrastovog namještaja. :-) :-) E da, pazi se hrastove piljevine/prašine, karcinogena je.
GoranMisic likes this post
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb