| Izrada lula | |
|
+16LenkoSmrk BSmatic Marin Split ibublic Brka Damir G.S.Patton --muki-- amaru MOVESHAKER savate milo bayro ssekir75 imnik Davorin 20 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
--muki-- Pipe maker / Moderator
Broj postova : 769 Join date : 16.06.2010 Age : 49 Lokacija : osijek, HR
| Naslov: Re: Izrada lula 23.08.10 21:23 | |
| ne znam ... cut cemo za crkvenjaru nije bila moja ideja vec njena zelja... kaze da joj se svidja i molila me da joj takvu napravim... a kako sam slab na moju dragu .... | |
|
| |
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Izrada lula 23.08.10 22:02 | |
| znači ipak došao usnik od PIMA | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 24.08.10 8:34 | |
| dosao je dosao ... na zalost, dvije polovice kalupa u koji su ljevali (gledano u presjeku) nisu bile lijepo spojene prilikom ljevanja tako da je jedna polovica od druga malo izvan osi pa je cijeli usnik vise kao elipsa nego krug u presjeku... eto zasto (ako zbog nicega drugog) raditi usnike iz sipke... mislim da ljevani usnici jos nisu sasvim izbaceni iz moje upotrebe ali bih rado vecinski presao na sipke... ne znam cije usnike (vulcanite) ima PIMO ali ovaj koji sam dobio (jedini churchwarden u ponudi kod njih) i nije nesto specijalan... nema veze, izvuci cu sto budem mogao pa cemo vidjeti kako je ispao krajnji rezultat mozda ipak prodjem na testu kvalitete :P :P :P heheheheheh..... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 24.08.10 15:24 | |
| večina usnika, ljevanih, su loše kvalitete... i ovo je čest slučaj kod Bolitovih usnika, makar je materijal vrlo dobar. Vulkanit ne gubi svojstva ni boju skoro nikada..... PIMO ima talijanske usnike, jednom sam imao i direktnu adresu proizvođaća, nemaju mail ni web stranicu.... ukratko, čista lutrija, može se nači dobar usnik ali i ne, a ako i nije baš idealana, turpiju, šmirgli i skalpel u ruke... pa će biti.... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 24.08.10 21:12 | |
| Davorine, vjerojatno ste mislili na Guidici usnike... imam njihov kompletan katalog (stigao danas od g-dina Wallenstein-a) pa Vam ga mogu spustiti na mail ako Vam treba... vjerojatno cu ubuduce ici na SEM sipke i polagano oblikovati... mislim da je to najbolja opcija.... malo po malo... na ovoj crkvenjari sam sam busio rupe i usadjivao usnik (koji je sve samo ne okrugao)... sljedeci put vjerojatno idem na moj usnik, moje busenje i usadjivanje... nadam se samo da ce tokarski za drvo koji je moj otac radio za svoje, privremene i relativno neprecizne potrebe, biti dovoljno precizan da se izradi priblizan oblik usnika jos cemo vidjeti..... o tom' kad dodje vrijeme za to... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 24.08.10 21:23 | |
| Ne, postoji još jedan proizvođać (vjerovatno onaj od koga svi kupuju ) i koliko god tražio po internetu nisam našao o njemu ništa više osim adrese i tel. broja.... moram negdje potražiti njegovo ime i podatke... bacio sam u stranu jer me više ne zanimaju takvi ( loši) poluproizvodi. SEM je precjenjen i preskup... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 24.08.10 21:27 | |
| uhhhh - mislio sam da vecina uzima od Guidici-ja (moj bad, nema veze) ... o.k. - ako smijem upitati - od koga uzimate Vi sipke... (ebonite i lucite).... hvala | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 0:08 | |
| Danas sam svecano krstio prvu lulu... napunio dva prstohvata (bila je gotovo prazna), zapalio i otpusio do kraja bez gasenja ili bilo kojih drugih problema... drzi zar odlicno, nema srkanja... ukratko, odusevljen sam... ima doduse jedan problem koji je dobrim dijelom i moja krivica... morat cu nadalje biti oprezan prlikom upusavanja jer se carnauba na dnu lagano otopila... kada se upusi onda planiram da ju ponovo sredim ...
Davorine, koliko je sloj carnaube debeo??? da li je to "drvo pa eto da ima na sebi i carnaube" ili je to lijep sloj carnaube? (ne znam kako da upitam) ... da li je carnauba nanesena tako da popuni rupe u drvetu i zagladi ili vise da je kao sloj....???? pitam jer nisam siguran da li ju mogu nanijeti previse (iako je ona sjajna i sve stima ali da li je moze biti previse) pa da to pravi probleme....
siguran sam da je to sto se otopila zbog mene... nisam razmisljao da se drvo moze toliko ugrijati jer sam cijelo vrijeme racunao da je stijenka debela pa da se ne moram bojati... i nisam drzao donji dio da ako slucajno omeksa prilikom pusenja (jer nema cake) da ju ne upackam sa prstima, tako da magarac uopce nisam skuzio da se ona posteno ugrijala... moj grijeh iako sam znao sto mogu ocekivati...
drugo pitanje je iz prethodnog posta - ako nije problem, odakle uzimate sipke za usnike?? hvala... | |
|
| |
Gost Gost
| |
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 0:21 | |
| može... ali za jednokratnu upotrebu Sve sam to već napisao ( s detaljima ).... koliko slojeva i kako se nanosi.... nema smisla u ustom topiku se ponavljati... Šipke kupujem kod Frau Grafel u Beču... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 0:47 | |
| Davorin, hvala na odg.... procitao sam jos jednom za svaki slucaj dio Vaseg uputstva vezanog uz carnaubu (i prije sam ga proucio nekoliko puta) no ipak nisam nasao odgovor koji sam trazio... znam za grijanje i za nanosenje u tri sloja - to je jasno .... ono sto mene interesira da li krajnji rezultat nanosenja carnaube (koji moze, koliko mi logika govori, biti i tanji i deblji) moze biti predebel...??
(dok sam polirao ovu prvu klocnu sam mogao nanositi sloj na prethodni sloj bez problema, no kako je sajba za carnaubu dosta tvrda, moze se nepaznjom skinuti i sloj ispod onoga koji se upravo nanosi i mogu se pojaviti crte ako se nepazljivo nanosi) - zato pitam - koliko u biti krajnji rezultat treba biti debel (nakon grijanja i nanosenja u tri nanosa)? kao sloj ili kao zagladjeno drvo.... odnosno, da li je nama cilj imati tri sloja debelu carnaubu ili nam je cilj da se eventualne neravnine i sam vrijes dobro popuni sa carnaubom kako bi krajnji rezultat bio sjaj???
nista - nemojte se osjecati obavezni odgovarati na pitanja - ovo su moja glasna razmisljanja i dvojbe koje imam u procesu ucenja... samo sam zelio razjasniti pitanje postavljeno u mom prethodnom postu ... provjerim jos za one sipke kod Frau Grafel - puno hvala jos jednom na tom info-u.... poz.
| |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 8:49 | |
| carnauba, služi za impregnaciju drveta, i kao završni estetski sloj. Naravno ovo zadnje se ubrzo, tokom pušenja, skine. Pravila nema... debljina i veličina sloja... u svakom slučaju sjaj caranube ubrzo nestane. Nekada sam razgovarao s nekim Talijanskim pipemakerima i oni stavljaju samo jedan !!! sloj. Pak u razgovoru s nekima drugima i mojim iskustvom sam došao do tehnike... prvi debali sloj, grijanje, poliranje pa drugi i poslije 24 sata treći i onda manijačno poliranje..... pokazalo se kao najdugotrajnija zaštita
Carnauba NE popunjava greške i neravnine, to je potrebno odraditi šmirglom i poliranjem. Može se nanositi šajbom , a moj kompanjon Darko mi je pokazao i neke druge tehnike nanošenja caranube, kako se koriste u restouraciji namještaja.. i isto su rezultati odlični... dakle šajba i carnauba je samo jedna od tehnika, ali ne treba previše eksprimentirati. Gotova lula mora biti amalgam, funkcionalnosti, estetike i dobrog zanatskog rada.....
Frau Grafel, je mala trgovina u Beču s velikim izborom svih vrsta polimera, boja i materijala... čak se mogu i naručiti neke boje i kombinacije po želji.... Imaju i neke egzote kao epoksi ljevane ploče za izradu usnika ali poprilično $$$$. Tamo sam razgovarao da probam nabaviti i najbolji materijal za usnike ( estetski naljepši ) - bakelit, pa će vjerovatno i to biti uskoro u ponudi.... i da........ nema web stranicu i ne šalje poštom | |
|
| |
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17529 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 8:54 | |
| Oprosti što se miješam u ono u što se razumijem kako Ajgor reče: "kao u atomsku fiziku", ali nije li bakelit malo pretvrd za usnike? _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 8:57 | |
| nije ima i mekih vrsta, ako se sječaš napravio sam jednu s bakelitnim usnikom, prije jedno godinu dana, a nema baš neke razlike od akrilika.... osim što izgleda fenomenalno, šare kao vilinska kosa | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 26.08.10 9:00 | |
| Davorine, hvala puno - jasno je sad sve....
| |
|
| |
Broj postova : 17529 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| |
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 01.09.10 18:26 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 01.09.10 18:49 | |
| Ova gornja mi je ljepša, moram priznati. _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 01.09.10 18:53 | |
| znam tko će biti sretan radi toga Inače slike su nestale jer je riknuo ovaj domaći servis za pohranu, tako da sam danas sve slike prebacio na Imageshack i malo redizajnirao "Izradu lula" | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 01.09.10 19:03 | |
| Znam i tko će biti sretan zbog mojeg posta ( ). A to da malo redizajniraš stranice vidim - citiraš samog sebe, što inače ja činim pa se Keko veseli! _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 01.09.10 21:15 | |
| Davorine, lijepe lulice ... vise mi se svidja gornja... hvala na ponovnom stavljanju slikica... | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Izrada lula 01.09.10 22:05 | |
| Meni su podjednako lijepe, iako, da donja ima samo malo dulji usnik... Njami!
P.S. trebalo bi ih usporediti uzivo, fotografije vole (s)lagati! |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 02.09.10 18:25 | |
| Puno istine grga, foto je jedno, a pipanje drugo | |
|
| |
Gost Gost
| |
| |