| Izrada lula | |
|
+16LenkoSmrk BSmatic Marin Split ibublic Brka Damir G.S.Patton --muki-- amaru MOVESHAKER savate milo bayro ssekir75 imnik Davorin 20 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Izrada lula 02.09.10 18:50 | |
| OK, ponijet cu onda svilene rukavice kad se sljedeci put vidimo! |
|
| |
imnik Oblak dima
Broj postova : 3189 Join date : 05.11.2009 Age : 49 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Izrada lula 02.09.10 19:11 | |
| Samo pazi moraju biti bele. | |
|
| |
Davorin Pipe maker / Moderator
Broj postova : 8307 Join date : 05.02.2008 Age : 69 Lokacija : Zagreb
| Naslov: Re: Izrada lula 02.09.10 19:11 | |
| i pamučne | |
|
| |
Gost Gost
| |
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 02.09.10 19:34 | |
| ajde grga, već će svi pomisliti da sam picajzla.... na kraju koji otisak prsta na vanredno poliranoj površini, usjajenoj caranubom nikoga nije ubio ................. mogu i od lateksa | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Izrada lula 02.09.10 19:43 | |
| Hm, ako koristim lateks trebat ce i poseban lubrikant, te se niti malo ne klizu! Ma pokupim ja one PVC sa neke usputne benze i to je to! |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 16:16 | |
| Nismo mogli izdržati pa malo pogledali vrijes koji se suši ( Darac je prizmirao stranice ) i .... ugodno iznenađenje, izgleda da će komadi biti stvarno dobri prema -vrhunski. Istina kod obrade još nismo imali sve podatke kako se komadi kuhaju ( info došlo naknadno iz instituta ) ali mislim da će i ovako finalizirani biti ok. Inače obrada uopće i nije posve jednostavna, uz redovno mjenjanje vode kod kuhanja potrebno je staviti i katalizator, kako bi se određeni spojevi u "tumoru" - da to je službeni naziv za kvrgu - neutralizirali i kako kod procesa pušenja dim bude imao neutralan okus..... U svakom slučaju lule od vrijesa čekaju Jadranski štih | |
|
| |
--muki-- Pipe maker / Moderator
Broj postova : 769 Join date : 16.06.2010 Age : 49 Lokacija : osijek, HR
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 18:19 | |
| Davorine... to je iznimno lijepa vijest.... veselim se ... da li postoji mozda neka preliminarna kalkulacija koliko bi klocne mogle izaci prema krajnjem korisniku...??? | |
|
| |
imnik Oblak dima
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 18:33 | |
| Super vest, nemam reci. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 19:11 | |
| - --muki-- je napisao/la:
- Davorine... to je iznimno lijepa vijest....
veselim se ... da li postoji mozda neka preliminarna kalkulacija koliko bi klocne mogle izaci prema krajnjem korisniku...??? Oko 100 eurića bez moje provizije, e sad koliko tajnice uzimaju?? |
|
| |
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17529 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 19:53 | |
| Puno Keko moj, puno... A trošarine, a PDV, a troškovi dostave, pa to ne može biti ispod 250 - 300 eurića! _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 20:29 | |
| dobro svi smo u biznisu Nemam još kalkulaciju, ali prema troškovima i količini škarta... nisam baš siguran da će biti bitno jeftinije nego što su na vanjskom tržištu.... jedino ovo što sada pregovaramo, tj počeli smo, za neke veče količine prema van, ali to je još dalekooooooo | |
|
| |
G.S.Patton Oblak dima
Broj postova : 2189 Join date : 22.04.2010 Age : 56 Lokacija : Tamo gdje je sve po mom...
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 20:59 | |
| Svaka cast, , zbilja izgleda da bumo postali lulorezbarska sila! | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 21:00 | |
| ma Davorine, vec i cinjenica da Vas imamo tamo na izvoru je odlicna... jos ako je vrijes, kako kazete, dobar ako ne i odlican, je super... pa ako vec ustedimo na postarini i carini i ako dobijemo posteni vrijes pa to je super.. vise nego super.... cekam daljnje vijesti.... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 21:17 | |
| Kompanjon mi je odjahao na par dana ( na motoru naravno ) ali budem malo poslikao kada dođe... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 04.09.10 21:27 | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 20:55 | |
| Dakle još malo o vađenju i obradi drveta..... vrijeska... Nema dobre lule bez dobrog materijala, u ovom slučaju vrijesa. U prirodi postoje "tumori" - proširenje korijena u dva tipa- "muški" obično izdužen i lakši i "ženski" više okrugao i gušće strukture - bez nepriličnih komentara - načelno je ženski korjen onaj koji se koristi za izradu lula... Dakle vrijes se vadi i obrađuje na odgovarajući način. Današnja saznanja su ipak nešto napredovala, tako da u procesu kuhanja vrijesa dodaju određeni katalizatori kako bi se neželjeni sastojci - smole i ulja izvukli u procesu termičke obrade iz samoga korjena. Ti procesi su usavršeni u Nordijskim zemljama, gdje se drvo koristi i za pribor za jelo i posude, a ja sam postupak dobio od svojih prijatelja iz instituta. Kod izrade lula je vrlo važano da je komad vrijesa adekvatno osušen - presuhi komad takođe nije dobar - ali oslobođen svih nečistoća u drvetu, koje mogu davati "gorču" i neprirodnu aromu zapaljenog duhana. Pošto nekada sam proces nije bio dobro poznat, a obavljao se i lokalnim uvjetima, neki su poput Dunhilovog patenta, pokušali razne metode umjetnog sazrijevanja vrijesa, s više ili manje uspjeha.... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 20:59 | |
| ... dakle gosp Dunhill je patentirao postupak brzog sazrijevanja vrijesa i jedno vrijeme su Dunhilove lule bile poznate po tome..... inače sam postupak i nije nekakva velika tajna ni mudrost. Lule prokuhane u biljnom ulju je grijao na metalnoj ploči... ovdje je slika iz originalne patentne dokumentacije.. | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 21:06 | |
| Takve lule su stekle image "najboljih" i taj mit se - makar su prije četrdesetak godina odustali od toga procesa - održao do danas. Naravno prva intencija inventora je bila kako od nekvalitetnog vrijesa, nedovoljno osušenog i obrađenog, dobiti kvalitetnu lule. Na kraju ovo je i citat iz njegove patentne prijave:
In the manufacture of tobacco pipes, from brier (sic) and other woods it is often advisable to employ oil in the preparation and finishing of the pipe, but such employment of oil is open to the objection that when such pipes are first used the heat of the burning tobacco causes such oil to exude, and not only impart an unpleasant flavor in the mouth of the smoker, but also destroy the finished glossy appearance of the exterior surface of the pipe. In order to overcome this objection, more especially in pipes of high quality, they are frequently stored for a considerable period, such as twelve months or longer, to insure the perfect incorporation of the oil with the fibers of the wood and to thoroughly season the pipe. But it will be obvious that such storage of manufactured or partly manufactured articles represents capital lying idle, and the object of the present invention is to prepare and season such pipes, as to render them ready for sale and use in a comparatively short space of time.
Poanta koju iznosim je da kvalitetna lula ( uz poštovanje nekih fizikalnih pravila ) se može napraviti iz kvalitetnog vrijesa, a brand stvarno nije bitan... | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 21:11 | |
| Na kraju i jedan odličan članak od jednog starog pipera, ( i doktora znanosti ) ako vam se ne da sve čitati ( šteta ) pročitajte samo zaključak - zadnji pasos http://www.greatnorthernpipeclub.org/Myth.htmi još nešto bitno..... nije mi bila intencija ( niti smatram ) da su Dunhillove ili neke druge lule loše u bilo kojem pogledu... želim samo reči da se može napraviti lule identične kvalitete.... od pravog materijala PS vrijes ne prodajem zadržati ću ga za sebe.... još malo pa penzija, a kako bayro reče, postoji samo jedna mala teoretska mogučnost da ću umrijeti, pa mi treba skladište za barem jedno pedesetak godina | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 21:18 | |
| Hehehe, dobro receno. "It is the briar and not the brand. There is no place for elitism among pipesmokers." |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 21:19 | |
| Davorine, hvala za link.... odlican clanak... | |
|
| |
imnik Oblak dima
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 21:20 | |
| | |
|
| |
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17529 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
| Naslov: Re: Izrada lula 05.09.10 21:32 | |
| U pravu ste! Nema elitizma među lulašima. A što se tiče mog (i Davorinovog) fizičkog kraja....za to postoji doista samo mala teoretska mogućnost! Prema šintoističkom nauku postoji samo "sada i ovdje", prema tome svakog časa rušimo teoriju o smrtnosti! A što se tiče Dunhillice - dajem je mirne duše u dobre ruke! Ne sjećam se kad sam je zadnji put pušio. Dobra je to lula, bez daljeg, no da te nešto ispaljuje u orbitu - nema šanse! Ima puno, puno boljih lula. Dunhillovi duhani - e to je već druga stvar, ali sada sam već _________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion | |
|
| |
| Naslov: Re: Izrada lula 08.09.10 21:25 | |
| evo danas malo pregledali vrijes i malo ga prizmirali.... kvaliteta vrijesa je sasvim ok, ni najbolji ni najlošiji... još koji mjesec pa ćemo napraviti koju lulu od istoga da isprobamo kako se puši dakle moj kompanjon kod naše male ( probne ) zalihe vidi se gdje još prodire vlaga, zato je srednji dio nešto tamniji... ali još malo sušenja pa će u vakum | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Izrada lula | |
| |
|
| |
| Izrada lula | |
|